Hlavní obsah

Dienstbier: Šance na znovuzvolení místopředsedou vidím rozumně

Současný místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier vidí šance na své znovuzvolení do vedení sociální demokracie „rozumně“. Právě o něm se před pátečním sjezdem ČSSD hovoří v souvislosti s jeho kritickými názory vůči prezidentu Miloši Zemanovi o možném pozbytí funkce místopředsedy.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Dienstbier (ČSSD)

Článek

"Své šance vidím rozumně. Samozřejmě udělám vše pro to, abych svoji pozici obhájil," řekl Dienstbier. Nevyloučil však, že by do současného vedení strany mohli delegáti doplnit někoho nového.

Dienstbier si proti sobě poštval velkou část ČSSD poté, co po volebním debaklu v prvním kole prezidentských voleb zkritizoval postupujícího Miloše Zemana. V rozporu s doporučením strany se tehdy vyslovil proti volbě Zemana prezidentem.

Na stranu Dienstbiera se postavil i další místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Podle něj není třeba vedení strany výrazně obměňovat a Dienstbier by v něm měl zůstat. Dokáže oslovit významnou část veřejnosti a pro ČSSD by bylo v příštím "supervolebním" roce výhodou, kdyby ve vedení byl, uvedl v pondělí Zaorálek.

ČSSD se musí soustředit na sebe

Podle Dienstbiera musí ČSSD dosáhnout takového volebního výsledku, "aby bylo naprosto nepochybné, že to budeme právě my, kdo bude určovat tu budoucí vládní agendu", řekl Dienstbier. Uvedl to na dotaz ke spolupráci se Stranou práv občanů - zemanovci, jejímž je prezident čestným předsedou. "Musíme se především soustředit sami na sebe, být svéprávnou a sebevědomou stranou," prohlásil Dienstbier.

Co se týče úvah o spolupráci ČSSD se zemanovci, uvedl: "Mám pocit, že už o tom nikdo ani neuvažuje."

Více než šest stovek delegátů sjezdu ČSSD, která se těší podle průzkumů podpoře až dvou pětin občanů, se sejde tento pátek v ostravském kongresovém centru. Kromě výběru vedení strany by sjezd měl určit i témata volebního programu. Prezident Zeman má být jedním z hostů sjezdu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám