Hlavní obsah

V ústecké ubytovně pro sociálně slabé to vře, lidé objekt odmítají opustit

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Zhruba 70 lidí odmítá opustit ubytovnu v ústecké čtvrti Krásné Březno. Měli ji přitom vyklidit do pátečního rána, společnost CPI Byty, která je jejím majitelem, chce objekt uzavřít kvůli havarijnímu stavu. Technici tam už odpojili vodu, topení i elektřinu. Několik desítek lidí v ubytovně brání asi 30 aktivistů z iniciativy Bydlení pro všechny.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obyvatelé a aktivisté před ubytovnou v Krásném Březně

Článek

Technici do ubytovny dorazili kolem 08:00. Aktivisté jim zprvu ve vstupu do budovy zabránili. Nakonec ale za přítomnosti zástupce firmy CPI Byty odpojili přívody vody, topení a elektřiny.

Aktivisté je žádali, ať to nedělají. „Jen narušujete zatím klidnou situaci, a to bez nařízení soudu. Žádáme o prodloužení a získání času, aby se tato kritická situace vyřešila. Tímto se pouze zhorší,“ řekla jedna z aktivistek Ivana Čonková.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Aktivisté vyvěsili na ubytovnu nápisy o právu na bydlení.

V ubytovně zůstává zhruba 70 většinou sociálně slabých podnájemníků. Ti se ale odmítají vystěhovat, prý jim nikdo nenabídl vyhovující náhradní bydlení. „Máme děti, potřebují vodu. Nemůžeme takhle žít,“ řekla jedna z žen z ubytovny.

Organizace nabídla náhradní byty

Organizace Člověk v tísni, která s obyvateli ubytovny o jejich situaci od loňského října jedná, přitom na ubytovně zveřejnila seznam bytů, které pro ně zprostředkovala. „Některé z rodin bohužel vyhledané byty bez udání důvodu odmítly, a to i opakovaně,“ uvedla organizace v prohlášení.

Podobně hovoří i vedení Ústí nad Labem. Podle náměstkyně primátora Zuzany Kailové (ČSSD) udělalo město ve vztahu k obyvatelům ubytovny vše, co mu zákon ukládá. „Je třeba, aby se občané rozhodli pro některou z nabízených variant bydlení a začali konat. Vyčkávání na ubytovně k ničemu nevede,“ uvedla Kailová.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Technici ráno odpojili vodu, teplo i elektřinu

Lidé z ubytovny nabídku bydlení popírají. Pokud někdo z nich připustil nějakou nabídku bytu, tak prý byl buď v dezolátním stavu, nebo jeho majitel požadoval vysokou kauci, kterou si nemohli dovolit, či úplně odmítl ubytovat sociálně slabé.

Stav budovy ohrožoval obyvatele

Společnost CPI Byty se rozhodla ubytovnu uzavřít kvůli údajně zhoršujícímu se technickému a hygienickému stavu domu. Podle odborných posudků již ohrožoval životy ubytovaných.

To popírají aktivisté. „Není pravda, že by lidé ubytovnu zdevastovali. Stav je stejný, ne-li lepší, protože oni si ty svoje kobky zútulnili,“ řekl jeden z aktivistů, který lidem v ubytovně dlouhodobě pomáhá.

Společnost CPI Byty chtěla zbývající lidi v objektu legitimovat, plánovala, že na ně podá žalobu. „Nemáme zatím šanci se dostat dovnitř, aktivisté nám v tom brání. Budeme vyčkávat, nechceme přistoupit k nějakému násilnému řešení,“ řekla mluvčí společnosti Michaela Winklerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám