Hlavní obsah

Cestovné a stravné pro amnestované vězně vyšlo na statisíce

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vězeňskou službu vyjde amnestie na zhruba 890 tisíc korun, peníze přitom vynaloží zejména na cestovné a stravné pro propuštěné vězně. Další finance poskytla Vězeňská služba na dopravu a stravování justičního aparátu, který měl realizaci amnestie na starosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jeden z trestanců opouští po amnestii pankráckou věznici.

Článek

Vyplývá to ze statistiky, kterou publikovalo ministerstvo spravedlnosti. Podle něj bylo do čtvrtečního rána propuštěno v souvislosti s amnestií 6312 lidí.

Propuštění vězni měli nárok na cestovné v případě, že by se ocitli na svobodě zcela bez finančních prostředků. Takto amnestovaní dostali příspěvek na cestu domů, případně i na stravu.

Na realizaci amnestie se podílelo 285 soudců, 111 státních zástupců, 388 administrativních pracovníků soudů, 520 zaměstnanců a příslušníků Vězeňské služby ČR. „Ze strany státních zástupců bylo podáno 43 stížností, o kterých bude rozhodovat odvolací soud,“ dodal resort.

Amnestie se dotkne kromě vězňů také odsouzených k alternativním trestům. V případě odsouzených k obecně prospěšným pracím bude prominuto 12 170 trestů. U trestu domácího vězení se to týká 340 případů, u podmíněných odsouzení s dohledem probačního úředníka přibližně 8000 těchto případů.

Reklama

Související témata:

Související články

Klausův portrét už ze zdi sundalo 500 starostů

K protestu starostů, kteří vyjadřují nesouhlas s prezidentskou amnestií sundáváním portrétů Václava Klause ve svých úřadech, se k úternímu ránu připojilo již...

Výběr článků

Načítám