Hlavní obsah

Nivnice a Lopeník se topí ve smutku, dnes pohřbí první oběti tragické nehody

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nivnice na Slovácku a nedaleký Lopeník v Bílých Karpatech prožívají dny plné bolesti, celý kraj se oblékl do smutku. Dnes a v sobotu se rozloučí se čtyřmi dívkami, které minulou sobotu přišly o život po nárazu závodního vozu při rychlostní zkoušce rallye v Lopeníku.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Před vstupem planou svíčky, na dveřích visí fotografie zemřelých s kamarádkami.

Článek

„Je to hrozně těžké, vždyť tady se všichni známe, ta děvčata jsem viděl vyrůstat,“ svěřoval se Právu ve čtvrtek jeden z chalupníků v Lopeníku.

Tíživá a smutná nálada byla na každém kroku patrná v Nivnici, kde se ve čtvrtek na místním hřbitově chystaly dva hroby. Pro osmnáctiletou Karolínu a dvacetiletou Natálii. Dnes se s nimi rodina, známí a přátelé rozloučí ve zdejším kostele.

„Chtěl bych za sebe i za rodiny zemřelých poděkovat lidem za mimořádnou vlnu solidarity a soucítění, která se zvedla po tragické události. O tom, jak lidé vnímali velkou bolest rodin, svědčily i desítky svíček a upomínek na místě, kde k neštěstí došlo, a také u vchodu do školy, ve které dívky studovaly,“ řekl duchovní správce v Nivnici Petr Martinka.

„S rodinami dívek jsme v těsném kontaktu od prvních chvil po tragédii. Dohodli jsme se, že rámec pomoci a vztahů zůstane jen mezi námi,“ sdělila starostka obce Vladimíra Kaislerová.

Oltář, plný obrázků a hraček, vyrostl rovněž v základní škole v Bánově, kam dojížděla do druhé třídy sedmiletá Klára, nejmladší oběť tragického střetu vozu posádky bratrů Bartončíků se skupinou dívek. Zapálené svíčky svítí také na chodbě ve škole.

Spolužáci se pojedou pomodlit

„Dětem jsme do žákovských knížek dali vzkaz pro rodiče, že ty starší z druhého stupně mohou jet na pohřeb autobusem nebo s rodiči. Ti nejmenší z druhých tříd se pojedou pomodlit na hřbitov až příští týden. Záleží na rodičích, jestli je budou chtít vzít na pohřeb,“ řekl Vlastimil Ondra, zástupce ředitele bánovské ZŠ.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Na škole v Uherském Brodě, kam chodily dívky, které v sobotu zabilo závodní auto v Lopeníku, visí černý prapor.

Klára bude pohřbena se svou osmnáctiletou sestrou Beatou v sobotu v Březové, obci sousedící s Lopeníkem.

Na internetových stránkách školy stojí sdělení: „Deváťačky z naší školy přišly s nápadem, který učitelé i vedení školy podporují, proto sem vkládáme jejich výzvu v plném znění: Ahoj všichni, chtěli bychom pomoci rodině zesnulých žaček. Jenže my jim neumíme pomoci psychicky, tak nás napadlo, že by nebylo špatné uspořádat v naší škole sbírku a vybraný obnos peněz rodině odevzdat. Všichni víme, že peníze jim dcery nevrátí, ale můžou za ně nakoupit kytky a svíčky na hrob nebo jim tím pomůžeme uhradit pohřeb. Kdo by byl pro, prosíme, like.“

K tragédii se zatím přihlásilo pět svědků

Policii se zatím přihlásilo pět svědků tragické nehody. „V souvislosti s tragickou havárií spolupracují s policií znalci, odborníci na dopravní nehody. Doposud se nám přihlásilo pět svědků. Vyšetřovatelé přivítají každou další informaci,“ řekl ve čtvrtek Právu mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental.

„Žádné fotografie či videonahrávky události však policisté od lidí doposud nezískali,“ dodal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Související články

Obec Lopeník k tragickým závodům dala souhlas

Představitelé Lopeníku na Uherskohradišťsku k rychlostní zkoušce v rámci Autogames Rally Show Uherský Brod, při které tam v sobotu přišly o život čtyři mladé...

Výběr článků

Načítám