Hlavní obsah

Švejnar nebude kandidovat za ČSSD, jejích debat se ale zúčastní

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Politické vody ve středu rozčeřila zákulisní informace, že ekonom Jan Švejnar odmítne podporu ČSSD v přímé volbě prezidenta. Vše se vyjasnilo na večerní schůzce s lídrem soc. dem. Bohuslavem Sobotkou. Podle něj chce být Švejnar kandidátem nestranickým, debat pořádaných soc. dem. se ale zúčastní a podpoře této strany se nebrání.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jan Švejnar se sice zúčastní debat ČSSD, chce být ale nestranickým kandidátem

Článek

Zdroj Práva ze soc. dem. během dne prohlásil, že ekonom a jeho liberálně smýšlející přátelé usoudili, že podpora ČSSD by v prezidentském klání byla spíše přítěží a výhodnější je nezávislá pozice. A že kvůli tomu spadl se stolu koncept prezidentských debat, které soc. dem. přichystala.

Sobotka po večerním setkání se Švejnarem uvedl, že vše je jinak. Ekonom se podle něj zúčastní prezidentské debaty, kterou ve čtvrtek pořádá soc. dem. v Ústí nad Labem. „Mohu potvrdit, že Jan Švejnar se zúčastní diskusní arény v Ústí nad Labem,“ řekl Právu s tím, že občané se budou moci setkat i s dalším uchazečem o Hrad, místopředsedou soc. dem. Jiřím Dienstbierem.

Švejnar si podle lídra ČSSD chce zachovat pozici nestranického kandidáta. „Pokud jde o Jana Švejnara, tak jeho prioritou je udržet si pozici nestranického kandidáta,“ prozradil Sobotka.

"Potvrzuji, že do Ústí jedu jako nezávislá osoba," řekl Právu Švejnar.

Naopak Dienstbier, pokud by mu soc. dem na přelomu května a června dala přednost, by byl kandidátem stranickým.

Na dotaz Práva, zda je možná varianta, že by Švejnara podpořily i jiné politické strany, Sobotka uvedl, že vše je otevřené. „Všechny tyto možnosti jsou otevřená věc,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám