Hlavní obsah

Kůrovec nahlodal i ČSSD: Sobotka brání ekology, Zimola kritizuje

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kůrovec, který trápí lesy v Národním parku Šumava, s nadsázkou názorově nahlodal i opoziční ČSSD. Stranický lídr Bohuslav Sobotka se pustil do vedení národního parku, které prosazuje kácení stromů zasažených kůrovcem. A přijal pozvánku ekologických aktivistů k návštěvě Šumavy. Jihočeský hejtman ze soc. dem. Jiří Zimola se vedení parku v čele s Janem Stráským naopak zastává a aktivisty kritizuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Stínový premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Sobotka se ve středu na pozvání Hnutí Duha sejde s ekologickými aktivisty, kteří formou blokády protestují proti kácení lesa u Ptačího potoka nedaleko Modravy. „Je evidentní, že jak ředitel parku Stráský, tak ministr životního prostředí Chalupa, nezvládají situaci,“ uvedl v úterý Sobotka v tiskové zprávě. K vyhrocení sporu o kácení stromů by podle něj nemusel dojít, kdyby vedení parku a ministerstvo nerezignovalo na zprostředkování dialogu.

Předseda ČSSD kritizoval i zásahy policie proti ekologickým aktivistům, neváhal dokonce použít přirovnání s dobou komunismu. „Jako účastník demonstrací proti minulému režimu před rokem 1989 navíc velmi nerad vidím, když s občanskými aktivisty stát diskutuje prostřednictvím policie,“ uvedl Sobotka, který se ve středu sejde i se zástupci dotčených krajů a obcí. Cílem cesty je podle něj obnovení debaty.

Zimola: aktivisté jsou jako námezdní herci

Jihočeský hejtman Zimola vidí situaci na Šumavě odlišně. Pustil se do ekologických aktivistů a „spanilých jízd“ na Šumavu. "IN" je být vidět na místě, zastat se jedné či druhé strany, oddeklamovat naučené fráze pro publikum a po anglicku zmizet. "IN" je nerespektovat zákony, vysvětlovat si je po svém, "IN" je přivazovat se ke stromům a "trpět" za přírodu,“ uvedl Zimola v pondělním tiskovém prohlášení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Stínový ministr pro místní rozvoj Jiří Zimola

Hejtman se zastal obyvatel šumavských obcí. „Jednoznačně se připojuji k těm, kteří chtějí Šumavu zachránit, protože je jejich domovem. Odsuzují trapné námezdní herce, jejich amatérské výkony nepomohou ani jim, ani Šumavě,“ sdělil Zimola.

Zodpovědnost za kůrovcovou kalamitou, před kterou varoval již před dvěma roky, nese podle hejtmana bývalé vedení národního parku a ministerstva životního prostředí, které měla v rukou Strana zelených. Kvůli kůrovci vyzval Zimola k ráznému jednání a na rozdíl od Sobotky proto podpořil vedení národního parku v čele se Stráským.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Aktivisté pod dohledem policistů opouštějí místo blokády

„Dnes již každý vidí, co roky nečinnosti bývalého vedení ministerstva životního prostředí a vedení Správy Národního parku Šumava udělaly se Šumavou a co hrozí, nebude-li se rázně jednat alespoň dnes. Nechme proto vedení parku dnes pracovat a neobviňujme je z nedodržování zákonů,“ napsal Zimola.

Do sporu se v úterý vložila i vládní TOP 09, která vyzvala obě strany k jednání a nalezení tolik potřebné dohody. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám