Hlavní obsah

Ministrem vnitra bude Jan Kubice

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministrem vnitra bude Jan Kubice. Vystřídá předsedu Věcí veřejných Radka Johna. V noci na úterý se na tom podle ČTK dohodly koaliční špičky. John bude vicepremiérem pro boj s korupcí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Kubice

Článek

" Funkce ministra vnitra bude nabídnuta panu Janu Kubicemu, který už předběžně vyjádřil s totuto nominací souhlas," řekl po jednání premiér Petr Nečas.

Křeslo ve vládě si udržel ministr školství Josef Dobeš (VV). Návrh na jeho odvolání má přitom na stole prezident Václav Klaus. Dosud ho ale nepodepsal.Podle Nečase je jeho setrvání ve funkci "politickým kompromisem". Roli hrálo při rozhodování i to, že by Dobeš měl dovést do konce projekt státních maturit.

Nečas Klausovi navrhl odvolat i Johna, rezignoval ministr dopravy Vít Bárta. Jeho by měl ve funkci nahradit náměstek resortu Radek Šmerda.

Vláda se bude dál měnit. Nečas hodlá další změny udělat do konce června. S obměněným kabinetem chce rovněž předstoupit před Poslaneckou sněmovnu a požádat o důvěru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Kubice

Jednalo se téměř šest hodin

O výsledcích jednání informoval Nečas krátce před jednou hodinou v noci. Koalice o změnách diskutovala od sedmé hodiny večerní a už v průběhu noci bylo jasné, že výsledku se jen tak nedobere. [celá zpráva]

To si mysleli i někteří politici. Ministr financí Miroslav Kalousek v průběhu jednání přišel mezi novináře a žertoval, že z jeho průběhu by se mohly natočit dva pořady: Nejslabší, máte Babáka a Na vlastní Kočí. Narážel tak na poslance VV Michala Babáka a bývalou šéfku klubu VV Kristýnu Kočí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek před jednáním koalice v Kramářově vile

Kubice se "proslavil" svou zprávou

Kandidátů na ministra vnitra bylo deset, koalice z nich nakonec vybrala Kubiceho, kterého navrhoval premiér Nečas. O jeho jméně se spekulovalo už během dne. [celá zpráva]

John je se svým nástupce spokojen, podle něj je Kubice důvěryhodný.

Jan Kubice je bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Do širšího povědomí vešel v roce 2006, kdy krátce před volbami předložil sněmovnímu výboru zprávu o prorůstání organizovaného zločinu do politiky.

Zpráva mimo jiné tvrdila, že se tehdejší premiér Paroubek, ministerstvo vnitra a policejní prezident snažili ovlivňovat vyšetřování některých případů, například neobjasněné vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka či údajné korupční kauzy biolíh.

Tajná zpráva se dostala na veřejnost, vynesl ji jeden z poslanců.

Strana následně volby prohrála, předseda Jiří Paroubek z toho mimo jiné vinil Kubiceho a jeho zprávu. S expolicistou se soudil, spor ale prohrál. Soudce konstatoval, že za to, že se zpráva dostala na veřejnost, Kubice nemůže.

Kubice má nyní soukromou poradenskou firmu. Od policie odešel na konci roku 2007, důvodem byla nespokojenost se stavem policie pod vedením ministra Ivana Langera.

John: Dohoda je prozatímní

Odcházející ministr vnitra John svůj nový post komentoval tak, že bude mít ve vládě na starost koordinaci protikorupčních opatření. Připomněl, že strana měla boj s korupcí jako hlavní předvolební téma. Pokud se ale ukáže, že ve skutečnosti nemá žádné pravomoci, odejde. "Dohodu považujeme za prozatímní," řekl.

Návrh na to, že by měl John zůstat ve vládě jako ministr bez resortu, padl už v minulých dnech, Věci veřejné ale váhaly, na koaličním jednání chtěly především záruku, že nepůjde jen o trafiku.

"Životaschopnost projektu se projeví během několika dnů či týdnů," řekla v České televizi místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová. "Nebylo pro nás lehké tento resort opustit," doplnila. Kubice je podle ní ve funkci zárukou kontinuity.

Bárta a ABL

Krizi odstartovala obvinění několika poslanců VV, že si Vít Bárta kupoval jejich loajalitu. Posléze zveřejnila Mf Dnes nahrávky, z nichž plynulo, že Bárta šel s VV do politiky především proto, aby získal více zakázek pro svou firmu ABL a špehování zákazníků považuje za chtěnou praxi.

Premiér Nečas požadoval, aby z vlády odešli všichni, kdo mají s ABL něco společného.

Anketa

Zamlouvá se vám Jan Kubice jako ministr vnitra?
ano
65 %
ne
35 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 48312 čtenářů.

Historie Kubiceho zprávy

Případ souvisí s informacemi ze zprávy, kterou šéf ÚOOZ Kubice předložil květnu 2006 na zasedání sněmovního branného výboru, čtyři dny před volbami Sněmovny. Přestože část jednání poslanců byla uzavřená, dokumenty unikly do médií. Sociální demokraté to označili za zneužití policie k politickému boji.

Šéf ÚOOZ ve sněmovně řekl, že tehdejší premiér Jiří Paroubek (ČSSD), ministerstvo vnitra a policejní prezident se snaží ovlivňovat vyšetřování některých případů. Uvedl, že organizovaný zločin prorostl do státní správy, což prý potvrzují právě utajované dokumenty ÚOOZ. ČSSD tvrdí, že ji únik Kubiceho zprávy ve volbách poškodil.

Socialisté od té doby o ÚOOZ hovořili jako o politické policii ODS. Útvar i ODS nařčení odmítly.

Společně s Kubicem byli tehdy na jednání výboru i další členové vedení ÚOOZ Hynek Vlas a Jaroslav Hruška. Inspekcí MV měli být i s Kubicem obviněni ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, z pomluvy a z neoprávněného nakládání s osobními údaji. Žalobce ale rozhodl, že je trestně stíhat nebude.

Věc převzal náměstek policejního prezidenta František Snopek, který Kubiceho mohl kázeňsky potrestat. Snopek shledal v postupu Kubiceho i jeho dvou podřízených nedostatky, které mu vytkl. Kázeňské řízení ale zastavil, protože podle něj nešlo o kázeňský přestupek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám