Hlavní obsah

Radnice Prahy 1 čelí podezření z korupce při privatizaci bytů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nájemníci si stěžují na radnici Prahy 1, že lukrativní byty domu na Malé straně si nemohli dosud odkoupit, přitom to již bylo umožněno dvěma lidem blízkým ODS. Jedním z nich je Zbyněk Kareš, který údajně za výhodných podmínek pronajímá vilu pražskému primátorovi Pavlu Bémovi. Tím druhým je Michael Gregor, zakladatel místní organizace občanských demokratů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Malá strana v Praze. Ilustrační foto

Článek

Privatizace domu U Lužického semináře 114 se táhne více než deset let. Na podezřelé postupy radnice upozornil ve středu předseda Sdružení nájemníků (SON) a poslanec ČSSD Stanislav Křeček. Podle Prahy 1 další privatizaci blokují právě Gregor s Karešem, nařčení z korupce ale radnice odmítá. Stejně tak se proti kritice ohradil i Gregor.

"Praha 1 postupuje skandálním způsobem," míní Křeček. Není podle něj možné odprodat byty dvěma lidem a dalším nájemníkům prodej odmítnout.

"Podle mého názoru je to klasický příklad politické korupce. Ten dům byl řádně určen k privatizaci, řádně podle zákona rozdělen na jednotky, ale byly prodány jen dvě, a to lidem, kteří jsou významně politicky angažováni. To je nepřípustné," zdůraznil Křeček. Praha 1 si musí podle něj uvědomit, jak se má chovat k občanům, tedy ke všem stejně bez ohledu na to, jak jsou v ODS angažováni.

"Za chybu může předchozí vedení"

První městská část se proti podezření z korupce ohradila, přiznává ale, že se za minulého vedení radnice stala chyba, kdy z celého domu byl privatizován pouze jeden byt patřící Gregorovým. Jak se to stalo, nedokáže současné vedení vysvětlit, uvedl mluvčí Prahy 1 Alexandr Koráb. Následně byla prodána také půda, která byla přestavěna na půdní byt a kterou od původního kupce získal podnikatel Kareš.

Podle mluvčího Gregorovi tehdy využili situace, kdy se dům přestavoval, zrekonstruovali svůj byt a nechali si zasklít lodžii. Nedodrželi ale podmínku památkářů, kteří požadovali zasklení lodžií v celém domě. Přesto byly stavební úpravy zkolaudovány.

Městská část pak podle Korába chtěla situaci napravit a lodžie v ostatních bytech zasklít. Při žádosti o stavební povolení ale prý narazila na nesouhlas Gregora a Kareše. "Celá záležitost se zastavila na nereálných finančních požadavcích manželů Gregorových," tvrdí radnice v dopise, který adresovala Křečkovi.

Gregor žádá omluvu a tři milióny

Gregor se proti tvrzení Prahy 1 ohradil. Pokud by radnice chtěla byty nabídnout k privatizaci, mohla tak podle Gregora učinit už v červnu 2007. O prodeji bytu Gregorovým a dalšímu zájemci rozhodla městská část o dva roky dříve.

Nebyl jsem loajálním členem ODS na Praze 1, kde jsem si dovolil říkat odlišné názory.
Michael Gregor

Nejen kvůli vyjádřením Prahy 1 požaduje Gregor po radnici omluvu a náhradu újmy ve výši tři milióny korun. Gregor tvrdí, že kvůli svému někdejšímu členství v ODS není nijak stranou zvýhodňován.

"Nebyl jsem loajálním členem ODS na Praze 1, kde jsem si dovolil říkat odlišné názory a negarantoval jsem tedy ono dobře namazané kolečko v hlasovacím stroji ODS Prahy 1," uvedl. Gregor tvrdí, že radnice lže, když popisuje, jak současná situace v domě vznikla.

Odpověď protižalobou

Ohrazuje se také proti tomu, že by dlužil městu za nájemné v době, kdy mu radnice při rekonstrukci poskytla náhradní bydlení. Radnice, která je vlastníkem ostatních bytů, podle Gregora naopak dluží přes 40 tisíc korun za příspěvky do fondu oprav. "Praha 1 nás v létě 2007 bez důvodu a bez jakékoli právní relevance obvinila a podala na nás trestní oznámení pro neoprávněné užívání cizí věci," konstatoval Gregor.

Podle něj Praha 1 dlouhodobě poškozuje jejich práva, a proto i s manželkou zvažují podání trestního oznámení pro podezření ze spáchání trestných činů poškozování cizích práv, pomluvy, zneužití pravomoci úřední osoby a křivého obvinění.

Proč nyní spravuje celý dům Gregor? zlobí se nájemnice

Jednání s Gregorovými podle Korába komplikuje rovněž to, že manželé dluží městské části peníze za nájemné v době, kdy jim při rekonstrukci jejich bytu radnice poskytla náhradní bydlení. Radnice kvůli tomu na manžele podala trestní oznámení.

Nájemnice domu Lenka Žilinčíková uvedla, že Michaelu Gregorovi byla nyní předána správa celého domu, ač městský úřad neustále tvrdil, že jsou s ním problémy. "Prováděl neoprávněné stavební práce, byla s ním i problematická komunikace," řekla.

Jeden z majitelů bytu, podnikatel Kareš, je kromě toho, že pronajímá vilu pražskému primátoru Bémovi za údajně výhodných podmínek, spojován také s nelegální výstavbou skladu v Pardubicích. Podle některých médií za legalizaci černé stavby za 100 miliónů korun v říjnu primátor Bém lobboval u vedení pardubické radnice. Bém to ale popřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám