Hlavní obsah

Poslanec Benda z ODS zřejmě v Plzni získal titul JUDr. neoprávněně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Poslanec ODS a předseda ústavně-právního výboru Sněmovny Marek Benda zřejmě získal titul doktora práv neoprávněně. Uvedla to Česká televize s odkazem na pořad 168 hodin, který zkoumal jeho rigorózní práci na Právnické fakultě Zapádočeské univerzity v Plzni. Nová komise, která mezitím začala zkoumat absolventy práv, zatím odhalila deset sporných případů ze sta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec ODS Marek Benda

Článek

Bendova práce je shodná s jeho magisterskou prací, navíc je výrazně kratší, než uvádějí předpisy. Oponentem u sporné práce mu byli bývalý proděkan právnické fakulty Milan Kindl a jeho kolega z právnické kanceláře.

"Ta práce byla uznána jako rigorózní, tak jsem ji jenom nechal převázat," uvedl na vysvětlenou Benda. Svou práci použil jak v magisterském, tak rigorózním řízení, po němž letos v červnu získal titul doktora. Podle Petra Bezoušky z katedry občanského práva je postup, kdy se za rigorózní práci uzná výtvor odporující formálním požadavkům, zcela výjimečný. Benda však prohlásil, že jeho práce je na takové úrovni, že jako rigorózní může být bez problému uznána.

Podle předpisů musí mít práce, která přinese studentovi titul doktora, délku minimálně 100 normostran, tedy 1800 znaků na stranu. Bendova práce má sice 109 stran, ale protože použil velké písmo a řádkování, po přepočtu má jen 57 normostran.

Bendův oponent Kindl na svou obhajobu pro Českou televizi prohlásil: "Já se přiznám, že mám ke svým studentům důvěru, já ty jejich práce čtu, zabývám se jejich myšlenkami, ale nepočítám písmenka."

V sobotu zasedla komise

Sedmičlenná komise, která se sešla v archivu univerzity už podruhé, bude pracovat až do konce roku. V lednu zpracuje závěrečnou zprávu pro vedení školy a ministerstvo školství. Oznámil to prorektor ZČU pro strategii a výzkum František Ježek.

V současné době komise odhaduje, že z dosud zkontrolované stovky absolventů je problematických zhruba deset lidí. Nyní se kontrolují lidé, které vybralo ministerstvo na základě dotazu u národní matriky. Materiály absolventů, u nichž se potvrdila pochybnost, budou dále prošetřeny velmi podrobně.

"Pokud se prokáže podezření na nekorektní postup studia, doporučíme u jednotlivých osob vedení univerzity zahájit proces odebrání neoprávněně získaných titulů," dodala prorektorka pro studium ZČU Eva Pasáčková, která vede novou "komisi k šetření jevů na fakultě právnické" založenou rektorem ZČU. Jejími dalšími členy jsou zástupci fakulty, vedení ZČU, univerzitního senátu a studentů. Komisi výrazně pomáhá vedoucí archivu školy Jaroslav Šíp.

"Zkontrolovali jsme materiály 41 studentů, z nichž většina byla v pořádku," konstatovala prorektorka. Kontrola podle ní probíhá velmi důkladně. Jsou znovu zkoumány podklady k přestupům z jiných vysokých škol, záznamy o uznaní zkoušky i kompetence zkoušejících. Předmětem je také přenos kreditů z kurzů celoživotního vzdělávání. Vedení ZČU a ministerstvu bude dostávat průběžné výsledky.

Právnická fakulta ZČU prochází nejhorším skandálem českého vysokého školství od roku 1989. Na fakultě nejsou některé práce studentů, zjistilo se, že část lidí ji absolvovala možná nestandardně rychle. V souvislosti s případem, který začal plagiátorskou aférou, z funkcí odstoupili už dříve děkan Jaroslav Zachariáš a proděkani Milan Kindl a Ivan Tomažič. Tito tři hlavní aktéři celého skandálu odejdou ze školy. Ministerstvo školství podalo kvůli aféře trestní oznámení a prověřuje i další právnické fakulty v republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám