Hlavní obsah

Paroubek obhájil křeslo šéfa ČSSD, dostal 74 procent hlasů

Právo, Novinky, Jiří Ovčáček, Luděk Fiala, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Delegáti sobotního sjezdu ČSSD v pražském Průmyslovém paláci zvolili předsedou strany Jiřího Paroubka. Jako jediný kandidát na šéfa strany obdržel 74 procent hlasů, což je více než při poslední volbě před dvěma lety. Prvním místopředsedou byl opět zvolen Bohuslav Sobotka, novými místopředsedy jsou Lubomír Zaorálek a brněnský primátor Roman Onderka. Kandidátka na místopředsedkyni Jana Vaňhová ani v jednom ze dvou kol neuspěla.

Foto: Petr Horník, Právo

Staronový předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

"Děkuji vám za podporu," řekl po vyhlášení výsledků volby Paroubek, pro kterého hlasovalo 410 delegátů, proti bylo 121. Celkem bylo vydáno 554 lístků, odevzdáno bylo 548, z toho bylo 531 platných.

"Já v tom nevidím žádný rozdíl," komentoval Paroubek pro Českou televizi fakt, že obdržel 74 procent hlasů, zatímco při minulé volbě pro něj hlasovalo 60 procent delegátů a když byl před třemi lety zvolen poprvé, získal 92 procent hlasů. Mandát k vedení strany je podle ve všech případech stejně silný.

Výsledky kandidátů:
JménoFunkceZisk hlasůProtikandidát
Jiří ParoubekPředseda74 %NE
Bohuslav SobotkaStatutární místopředseda84 %NE
Zdeněk ŠkromachMístopředseda87 %
Milan UrbanMístopředseda74 %
Lubomír ZaorálekMístopředseda75 %
Roman OnderkaMístopředseda70 %
Jana VaňhováMístopředsedkyně - neuspěla47 %,  35 %
Martin StarecŠéf kontrolní komise60 %Marcel Chládek

Řekl také, že má ambici uspět ve volbách do Evropského parlamentu a do Sněmovny.

Na dotaz, zda má dostatek hlasů pro vyslovení nedůvěry vládě, o kterém bude Sněmovna hlasovat v úterý, Paroubek řekl: "No, já nic takového neříkám, samozřejmě budeme jednat napříč politickým spektrem“. Na otázku, zda už jednal s koaličními rebely, pak uvedl: "I kdybych s nimi jednal, tak bych vám to neřekl“.

Pojďme k vítězství, vyzýval Paroubek

Paroubek před volbou ve stručném kandidátském projevu prohlásil, že chce pracovat na tom, aby se v ČSSD zlepšily mezilidské vztahy. Sociální demokracie by podle něj měla být stranou střízlivou a umírněnou.

"Pojďme spolu k dalším vítězstvím, lidé to od nás očekávají," prohlásil před volbou staronový předseda ČSSD.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Paroubek při volbě

:. Jiří Paroubek při volbě

FOTO: Petr Horník, Právo

Prvním místopředsedou opět Sobotka, ve vedení nově Zaorálek a Onderka

Funkci statutárního místopředsedy ČSSD obhájil Bohuslav Sobotka, který dostal 84 procent hlasů, tedy o deset procent víc než znovuzvolený předseda strany. Stejně jako Paroubek ani Sobotka neměl protikandidáta. Po znovuzvolení uvedl, že se těší na spolupráci a poděkoval manželce a synovi, že s ním budou mít další dva roky trpělivost.

Dalšími místopředsedy se v prvním kole volby stali opět Zdeněk Škromach, který získal 87 procent hlasů přítomných, a Milan Urban. Nově se do vedení ČSSD dostali brněnský primátor Roman Onderka a stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Ústecká hejtmanka Jana Vaňhová jako jediná žena kandidující na post místopředsedkyně ani v jednom kole neuspěla, což je jisté překvapení vzhledem k tomu, že podle stanov ČSSD musí být ženy ve vedení strany zastoupeny.

Kandidaturu ještě před volbou místopředsedů stáhli šéf Sněmovny Miloslav Vlček, stínový ministr kultury Vítězslav Jandák a stínový ministr obrany Petr Hulinský. 

Martin Starec obhájil post šéfa kontrolní komise s takřka 60 procenty. Jeho rival, Rathův náměstek Marcel Chládek, získal jen 34 procent. Šlo o jediný duel v sobotních volbách, jinak nikdo neměl protikandidáta.

Paroubek tesknil po televizních kamerách

Sobotní dopolední diskuse delegátů na sjezdu ČSSD byla zapovězená veřejnosti i médiím. Paradoxní přitom je, že šéf strany Jiří Paroubek, který uzavření debaty obhajoval, si po skončení diskuse posteskl, že některá vystoupení, která se mu líbila, nepřenášela televize.

Paroubka obzvláště zaujaly diskusní příspěvky bývalého vedoucího Úřadu vlády Ivana Přikryla a poslance Stanislava Křečka. "Škoda, že to neviděli diváci,“ tesknil Paroubek od řečnického pultíku.

Stejně si posteskl u vystoupení stínové ministryně spravedlnosti Marie Benešové. A tak doporučil, když o ně byli ochuzeni televizní diváci, že by bylo dobré uspořádat aspoň tiskovou konferenci.

Kritika z vlastních řad

V debatě ovšem zaznívala také kritika. Například kvůli pozvání generála Wesleyho Clarka na první sjezdový den, nejednotnému systému proplácení poplatků v krajích nebo kvůli tomu, že se zastavila modernizace strany.

Návrhy stanov, které jsou její součástí, totiž sjezd vůbec neprojednal. S kritickým projevem vystoupil především Jaroslav Foldyna, který byl spolustraníky vyšachován po volbách z pozice hejtmana.

:. Na sjezdu ČSSD vystoupil slovenský premiér, chválil Paroubka. Zdroj: Stream.cz

Fico sklidil potlesk ve stoje

Velký úspěch sklidil se svým projevem na sjezdu slovenský premiér a předseda strany SMER- sociálna demokracia Róbert Fico. Ten se vyslovil pro silný sociální stát, kontrolovaný a regulovaný trh.

Podobně jako Klaus varoval před vyhlašováním katastrofických scénářů vývoje ekonomické krize. „Musíme zvyšovat důvěru lidí a ne je krmit katastrofickými scénáři,“ varoval. „Musíme vyzvat samozvané experty, aby přestali šířit paniku,“ doplnil.

Tato krize je krizí důvěry
Slovenský premiér Robert Fico

Paradoxní je, že v pátek z úst představitelů ČSSD zaznívaly ty nejčernější scénáře krize. Paroubek ji například srovnával s velkou hospodářskou krizí třicátých let. "Tato krize je krizí důvěry,“ dodal Fico.

Slovenský premiér na závěr projevu podpořil Paroubkovu kandidaturu na post předsedy ČSSD. "V hodnotách sociální demokracie je nekompromisní. Jsem přesvědčený, že získá maximální důvěru,“ prohlásil. Fico sklidil za svůj projev potlesk ve stoje.

Foto: Petr Horník, Právo

Slovenský premiér Robert Fico a Jiří Paroubek

:. Slovenský premiér Robert Fico a Jiří Paroubek

FOTO: Petr Horník, Právo

Kdo je Jiří Paroubek

21. srpna 1952 - Narodil se v Olomouci.

1976 - Vystudoval VŠE v Praze.

1970 - 1986 - Člen Československé strany socialistické.

1976 - 1990 - Pracoval jako ekonom v podnikové sféře, byl například ekonomickým náměstkem podniku Restaurace a jídelny.

Od listopadu 1989 - Člen ČSSD.

1990 - Ústřední tajemník ČSSD.

1990 - 26. května 2005 - Člen zastupitelstva hlavního města Prahy.

1991 - 1998 - Podnikatel, ekonomický poradce zejména pro drobné a střední podnikatele.

Listopad 1998 - srpen 2004 - Náměstek pražského primátora pro oblast finanční politiky.

4. srpna 2004 - 25. dubna 2005 - Ministr pro místní rozvoj.

26. března 2005 - 13. května 2006 - Místopředseda ČSSD (zodpovědný za média a zahraniční politiku).

25. dubna 2005 - 4. září 2006 - Premiér České republiky (16. srpna 2006 podal demisi).

13. května 2006 - Zvolen předsedou ČSSD.

Od 3. června 2006 - Člen Poslanecké sněmovny.

23. března 2007 - Znovuzvolen předsedou ČSSD.

21. března 2009 - Potřetí zvolen předsedou ČSSD.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám