Hlavní obsah

Topolánek přiznal, že chtěl od Dalíka pomoc pro Wolfa

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup
Praha
Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek (ODS) přiznal, že svého přítele Marka Dalíka požádal, aby pomohl poslanci Petru Wolfovi, který je vyšetřován policií. Dalík se sešel s reportérem České televize a údajně ho žádal, aby stáhl reportáž o vyšetřování Wolfa.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Mirek Topolánek

Článek

Premiérův přítel Marek Dalík se podle Mladé fronty Dnes pokoušel jménem Mirka Topolánka přesvědčit na schůzce reportéra České televize, aby stáhl reportáž o policejním vyšetřování poslance Petra Wolfa. Reportér Dalibor Bártek si Dalíkova slova nahrál, a to včetně těch, jimiž mu prý Dalík vysvětloval, že nepřichází jen sám od sebe.

"Požádal jsem Marka Dalíka, aby pomohl Wolfovi v té štvanici, aby mu pomohl s určitým mediálním tlakem a pomohl mu na tu situaci reagovat,“ řekl Topolánek s tím, že o schůzce Dalíka s Bártkem nevěděl.

"To, že jsem požádal Marka Dalíka, aby pomohl poslanci Wolfovi s tím, jaké štvanici, honu na čarodějnice, v situaci, kdy ten jeho případ já pokládám za přestupek v nejhorším případě, kdy se znovu opakují praktiky z kauzy Čunek, které nakonec znemožnily, aby se celý případ dostal k soudu, protože byla spousta pochybení a procesních chyb už v průběhu vyšetřování a dozorování celého případu, aby mu pomohl s určitým mediálním tlakem, aby mu pomohl na tu situaci reagovat, tak to je pravda," uvedl Topolánek po zasedání kabinetu.

Podle premiérových slov Dalíkova schůzka s reportérem, "nic neprokázala, spíše naopak".

Topolánek dále řekl, že Wolf je vystaven velkému tlaku médií, který ještě podporuje opoziční ČSSD. „Wolfovi je vyhrožováno smrtí,“ dodal premiér. Kritizoval také způsob získávání informací, který použil Bártek a označil ho za nelegitimní, protože si soukromý rozhovor s Dalíkem nahrál bez jeho vědomí. Chování médií označil premiér za šmíráctví a Wolfa za oběť honu na čarodějnice a štvanice.

To si myslí i Wolf. "Očekávám však, že reportáž, kterou má dnes ČT odvysílat, bude opět účelově zaměřená proti mně a mé rodině a s objektivitou a vyvážeností nebude mít nic společného," uvedl v prohlášení. Dodal, že je připraven podniknout "patřičná právní opatření".

Vodrážka: Vše jsme si vysvětlili

Vpodvečer se sešla výkonná rada ODS. Místopředseda strany David Vodrážka dopředu avizoval, že po premiérovi Mirku Topolánkovi bude chtít, aby mu kauzu vysvětlil. V Radiožurnálu řekl, že podobné kauzy ODS poškozují.

Vodrážka po sedmé hodině řekl, že výkonná rada o případu nemluvila, on sám si ale vše vyříkal s Topolánkem mezi čtyřma očima. Uvedl, že Topolánkovo vysvětlení mu stačilo.

Foto: ČTK

Poslanec Petr Wolf

Poslanec Petr Wolf

FOTO: ČTK

Wolf loni koncem června nejprve vystoupil z poslaneckého klubu ČSSD, následně pak i ze sociální demokracie. Z ČSSD odešel kvůli údajné špatné atmosféře, která ve straně panuje. Při hlasováních od té doby někdy pomáhá vládní koalici, která mívá ve Sněmovně potíže s prosazením svých návrhů. Policie Wolfa už půl roku vyšetřuje pro podezření ze zneužití několikamiliónové státní dotace, na nějž upozornil Nejvyšší kontrolní úřad.

"Požádal mě o to premiér, abych mu pomohl, tak to zkouším," cituje MfD záznam schůzky. Když se deník Dalíka zeptal, zda ho premiér opravdu poslal, aby ovlivňoval vysílání televize, odpověděl prý, že ho předseda vlády požádal, aby Wolfovi mediálně pomohl. "To, že jdu za panem Bártkem, nevěděl. Byla to soukromá schůzka," řekl Dalík.

Marek Dalík

FOTO: PRÁVO/Karel Balcar

Podezřelé dotace byly zřejmě předmětem i údajného vydírání při poslední volbě prezidenta. Wolf tehdy tvrdil, že ho šéf soc. dem. Jiří Paroubek a místopředseda strany Michal Hašek (ČSSD) nutili k volbě jejich kandidáta Jana Švejnara pod pohrůžkou zveřejnění citlivých informací. Wolf nakonec volil Švejnara, Paroubek ovšem vydírání popřel.

Výběr událostí kolem Wolfova rozhodnutí opustit klub ČSSD:
20. června 2008 - Média zveřejnila, že Wolf chce požádat policii o pomoc kvůli výhrůžkám, které on a jeho žena dostávají prostřednictvím SMS zpráv kvůli vstřícnému postoji k americkému radaru. Wolf později hovořil také o osobním vyhrožování a výhrůžné korespondenci.
21. června 2008 - Wolf oznámil, že opouští poslanecký klub ČSSD.
22. června 2008 - Poté, co se Wolf rozhodl vystoupit i z ČSSD, představitelé strany řekli, že vidí za jeho odchodem nátlak ODS, občanští demokraté to popřeli. Šéf ČSSD Jiří Paroubek Wolfa vyzval, aby se vzdal mandátu, k odchodu ze Sněmovny jej vyzvala i moravskoslezská krajská organizace strany, Wolf to odmítl.
24. června 2008 - Média zveřejnila, že podle některých sociálních demokratů bylo důvodem Wolfova odchodu jeho možné vydírání plynoucí z toho, že Wolfova firma před třemi roky zneužila dotaci od státu. Později se objevily informace, že Wolf bude možná muset vrátit několik miliónů korun.
29. června 2008 - Poslanec Wolf prohlásil, že se ho šéf ČSSD Paroubek při volbě prezidenta republiky snažil vydírat. Důvodem byly údajné nesrovnalosti při čerpání dotace ve firmě, kde poslanec působil. Paroubek následně podal na Wolfa trestní oznámení.
17. prosince 2008 - Protikorupční policie oznámila, že se zatím nechystá Wolfa obvinit. Vyšetřování podezření z úvěrového podvodu a porušování autorských práv nadále pokračuje. Policie tak popřela informace o Wolfově obvinění.

Vizitka Petra Wolfa

Poslanec Petr Wolf se narodil 11. června 1960. Před svým zvolením do Parlamentu v roce 2006 působil jako projektant ve Vítkovicích, proděkan ekonomické fakulty Vysoké školy báňské (VŠB) v Ostravě, ředitel pro výrobu a obchod společnosti Karnola, specialista ekonomického ředitele SME a vysokoškolský pedagog.

Před rokem 1989 byl členem komunistické strany, v roce 2002 vstoupil do ČSSD, loni z ní vystoupil. Podle senátorky Liany Janáčkové před tím usiloval o vstup do ODS. Před zvolením do Sněmovny se angažoval v komunální politice v Ostravě Mariánských Horách a Hulvákách. Loni opustil poslanecký klub ČSSD a vystoupil ze strany. Ve sněmovně dále působí jako nezařazený, někdy podporuje koalici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám