Hlavní obsah

Parkanová: Štefka se ke kauze černých fondů nepostavil jako chlap

– PRAHA

Ministryně obrany Vlasta Parkanová ve čtvrtek ostře kritizovala zneužívání peněz v armádě. Uvedla, že se to netýkalo jen dvou lidí a jedné sekce a nebylo to záležitostí pouze jednotlivců, ale většího počtu osob. Podotkla, že totálně selhala kontrola ze strany nadřízených.

Článek

"Svalování vlastní odpovědnosti na absenci jednoho odboru je proto dětinské a v případě vojáka málo zmužilé," řekla Parkanová. Kritizovala tak nepřímo tehdejšího šéfa armády Pavla Štefku, za jehož působení k finančním manipulacím na generálním štábu mělo docházet. Uvedla to na armádním hodnocení loňského roku.

Štefka přitom před několika dny řekl, že neměl možnost kontrolovat své podřízené.

"Podle dosavadních zjištění ale tito lidé založili z výnosů z trestné činnosti systém, ve kterém si někteří příslušníci armády pořizovali z veřejných prostředků zboží pro svou osobní spotřebu, dostávali nebo dávali jiným velmi drahé dárky typu dovolená v Tichomoří,“ poznamenala ministryně.

Nehodlá prý přesvědčovat veřejnost, vládu a poslance, že armáda potřebuje tolik peněz, pokud nebude jasné, že se nepoužívají "k výrobě luxusních slipů“.

"Selhání každého z vás je selhání celého systému," oslovila na závěr přítomné armádní představitele.

Rozkrádání odhalila kontrola

Policie miliónové podvody v letech 2003–2007 sice šetří už od loňska, ale teprve detaily o případu vzbudily veřejné pozdvižení a distanci armády i ministerstva obrany. Luxusní dary, večírky a dovolené měl některým důstojníkům na generálním štábu zajišťovat 17miliónový černý fond, který si vytvořili vojáci v sekci rozvoje druhů sil.

:. Bývalý náčelník Generálního štábu české armády Pavel Štefka. Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Na rozkrádání peněz přišla kontrola, kterou před svým odchodem z funkce nařídil Štefka. Podle Mf Dnes ale na skandál jako první upozornil bývalý ministr obrany Jiří Šedivý. Deník uvedl, že Štefka chtěl po ministrovi desítky tisíc korun za stovky hodin diskutabilních přesčasů.

Obviněny dvě osoby

Policie zatím obvinila vedoucího oddělení vnitřní správy sekce rozvoje druhů sil Petra Šmídu. Kromě něho je podle informací Práva vyšetřován jeho nadřízený, bývalý zástupce ředitele sekce.

Šmídu armáda degradovala na vojína a propustila bez odchodného a měsíčního důchodu, na který mají vysloužilí vojáci normálně nárok. Šmídův nadřízený byl stažen z velitelské funkce do tzv. dispozice, a zda bude propuštěn, se rozhodne podle dalšího policejního šetření.

Podle mluvčího protikorupční policie Romana Skřepka jsou dva armádní důstojníci podezřelí z trestných činů podvodu, porušování povinností při správě cizího majetku a pletichy při veřejné soutěži.

Reklama

Výběr článků

Načítám