Hlavní obsah

Brýle, nebo kontaktní čočky? Řešením může být i operace

Novinky, Karolina Zarzycká

Každý, kdo má zhoršený zrak nebo opravdu špatně vidí, stojí před dilematem, zda si koupit brýle, nebo čočky. Moderní medicína umožňuje dnes oční laserové operace, které se ještě nedávno zdály být hudbou budoucnosti. Každá varianta má své plusy a minusy.

Foto: Profimedia.cz

Brýle, nebo kontaktní čočky. Dilema je třeba posuzovat individuálně.

Článek

Ti, kdo potřebují korigovat nějakou oční vadu, si mezi brýlemi nebo čočkami vybírají podle několika kritérií. Brýle jsou jednoduché, snadno se nosí, ale ty pěkné mohou mnoha lidem připadat drahé. Brýle také zhoršují rozsah zorného pole.

Kontaktní čočky výborně korigují oční vadu, umožňují normální zorné pole i prostorové vidění, ale nesnáší je každý. Také péče o čočky je celkem náročná a musí se stále kupovat nové.

Rozdíly mezi kontaktními čočkami a brýlemi je třeba posuzovat individuálně. Kvalitní nitrooční čočky zajistí výborné zrakové funkce a normální zorné pole za cenu, že se musí nasazovat, měnit a čistit. Péče o brýle je oproti tomu podstatně jednodušší.

Laserová operace u pacientů s nižšími dioptriemi většinou výborně odstraní oční vadu, jen může způsobit za šera zhoršení zrakové ostrosti. Cena za zákrok je poměrně vysoká, ale pacient platí jednorázově.

Dalekozrakost, krátkozrakost a astigmatismus

Mezi refrakční oční vady, které se řeší brýlemi, čočkami nebo laserovou operací, patří dalekozrakost, krátkozrakost a astigmatismus. Při dalekozrakosti jsou vhodné brýle nebo kontaktní čočky, u starších lidí je možné volit operaci, při které se lidská čočka nahradí silnější čočkou umělou.

Při krátkozrakosti záleží na velikosti oční vady. Obecně platí, že dobré vidění zajistí brýle, kontaktní čočky i laserová operace. Při oční vadě do šesti dioptrií je laserová operace opravdu bezpečná, u vyšších vad záleží na dalších faktorech. Astigmatismus lze dobře korigovat brýlemi nebo laserem.

Krátkozrakost je indispozice

Nejčastější oční vadou je krátkozrakost. Jedná se o vrozenou dispozici. Nejedná se tedy vlastně o léčbu, ale o kompenzaci refrakční vady.

Primář Očního oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice MUDr. Karel Sedláček by brýle předepisoval podle náročnosti pacienta: "Často předepisujeme i brýle s půl dioptriemi lidem, kteří potřebují opravdu ostře vidět."

Co se týče čoček, mohou si pacienti vybrat z opravdu široké škály. Kontaktní čočky se vyrábějí běžně od -12 do plus šesti dioptrií, ale je možné si objednat i čočky silnější než dvacet dioptrií.

Jak souvisí zhoršování očních vad s přibývajícím věkem popisuje MUDr. Karel Sedláček takto: "Se stárnutím přichází ztráta akomodace - schopnosti zaostřit do blízka. Stav, který nás nutí nosit brýle na čtení, na počítač. Dioptrie na práci a do blízka se kombinují i s původní oční vadou. Dokonce i ten člověk, který po laserové operaci vidí skvěle na dálku, potom potřebuje brýle na čtení."

Operace se nedoporučuje u dalekozrakosti

Pacient, který se rozhodne pro podstoupení laserové operace oční vady, by měl z odborníkem zkonzultovat, jestli jeho oční vadu operace vyřeší, a také, zda má ideální věk pro podstoupení zákroku.

Laserová operace rohovky je ideální pro krátkozrakost nižšího stupně a některé typy astigmatismu. U dalekozrakosti nebývá zraková funkce po operaci rohovky za šera srovnatelně dobrá.

Věkovou hranicí, kdy je dobré uvažovat o laserovém zákroku, je stabilizace oční vady. Když se dioptrie rok nemění, to bývá kolem 20. roku věku, je možné začít uvažovat o operaci. Čím dříve se pacient rozhodne pro operaci, tím déle si užije život bez brýlí. Tedy období, než začne potřebovat brýle na čtení. A potřeba brýlí na čtení se objevuje mezi 40. a 50. rokem.

Při očních vadách je možno podstoupit také jiné operativní zákroky, jako je například operace čisté čočky. "Existuje možnost operace čiré čočky, kdy se čočka odstraní a nahradí se nitrooční čočkou s optimálními dioptriemi. Existují i nitrooční čočky multifokální, které umožní i čtení do blízka. Nevýhodou této operace je vysoká cena a riziko, které s sebou nese každý nitrooční zákrok," doplnil MUDr. Karel Sedláček. 

Některé zákroky hradí pojišťovny

Většina očních klinik rozmístěných v nemocnicích i specializovaných klinikách po celé České republice se specializuje na celou škálu laserových operačních zákroků. Mezi operace patří korekce krátkozrakosti a dalekozrakosti, jež průměrně stojí 17 tisíc korun za jedno oko. Ale například operace zeleného nebo šedého zákalu bývají hrazeny smluvními pojišťovnami s danou nemocnicí. Některá oční oddělení provádějí také plastické úpravy víček a spojivky.

Anketa

Podstoupil/a byste laserovou operaci oka?
1. Ano, přemýšlím o ní?
25 %
2. Ano, ale nemám dostatek financí
43,7 %
3. Ano, již jsem ji podstoupila
11,4 %
4. Ano, ale mou vadu operace nevyřeší
3,7 %
5. Ne, mám v ni nedůvěru
4,7 %
6. Ne, vystačím si s brýlemi/čočkami
11,5 %
Celkem hlasovalo 1127 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám