Hlavní obsah

Neustále roste počet dětí, jež denně propadají hracím automatům

Zní to až neuvěřitelně, ale více jak procento šestnáctiletých chlapců denně tráví svůj čas u výherních automatů. Vyplynulo to ze školní studie ESPAD, která zkoumala návykové chování mezi šestnáctiletými. Jednou až dvakrát do měsíce pak hraje 3,5 procenta chlapců a jedno procento dívek.

Foto: Právo

Většina závislých gamblerů jsou muži.

Článek

"Je naprosto šokující, že každý stý chlapec hraje denně automaty," řekl psychiatr Karel Nešpor, který se snaží na problematiku gamblerství neustále upozorňovat.

Podle studie z roku 2007 mělo v ČR osobní zkušenost s hazardní hrou 16,5 procenta šestnáctiletých chlapců a asi 6,5 procenta šestnáctiletých dívek. Přičemž v rámci této studie bylo osloveno více než 10 000 studentů.

"Dostupnost hazardu v ČR je extrémně vysoká, je vyšší než v sousedních zemích, zákony jsou neefektivní a ještě navíc nedodržované. Škody, které hazard působí, jsou podle Nešpora mnohonásobně vyšší než zisk z daní nebo nějaké příspěvky na charitu. Tvrzení, že stát

na tom profituje, je lež, státy jako Holandsko, Rakousko nebo Švýcarsko hazard omezují," míní Nešpor.

Bezvýchodná situace

Gamblerství je jako samostatná diagnóza uznávána ve Spojených státech od roku 1980 a v ČR od roku 1994. Dopad má na postiženého, rodinu i širší společnost. Hráč má nemoci způsobené stresem, tedy vysoký krevní tlak, poruchy trávení, nemoci pohybového systému a trpí oči. Ještě závažnější jsou pak rizika týkající se duševního zdraví.

Velmi časté jsou úzkosti, deprese a stavy bezvýchodné situace, podrážděnost, zkratkové chování, poruchy soustředění. Člověk pracuje hluboko pod svými duševními schopnostmi.

Většina závislých gamblerů jsou muži. Největší utrpení působí ve svých rodinách, manželky se za to stydí, objevují se dluhy. V rodinách patologických hráčů se častěji vyskytuje domácí násilí, mnohonásobně je vyšší i riziko rozvodu.

Závislost se často dotýká celé rodiny 

"Pochopitelně děti tím trpí, častěji je vůči nim pácháno násilí a častěji jsou i zneužívány," upozornil Nešpor, podle něhož jsou tyto děti též více náchylné k užívání alkoholu a drog. Objevují se úzkosti a deprese i u příbuzných. Co se týče okolí závislého hráče, typické jsou zpronevěry, majetková a občas i násilná kriminalita.

Podle Nešpora jsou patologičtí hráči i třeba mezi policisty, pracovníky justice či podnikateli. "Neštěstím" jsou podle něj videohry. "Herny by bylo možné časem pozavírat nebo alespoň omezit provozní dobu, kdežto hazard přes internet jde provozovat 24 hodin denně," podotkl.

Gamblerství se léčí více postupy

Léčba zahrnuje psychoterapii, rodinnou terapii, lepší způsoby zvládání stresu. Používají se postupy, které opravují chyby myšlení a pokoušejí se ozdravit životní styl, neboť patologičtí hráči se ve snaze splatit dluhy dostávají do stavů chronického vyčerpání, zhoršuje se jejich sebeovládání. Je to však "běh na dlouhou trať", člověk po ústavním léčení musí roky docházet do ambulance.

Co je na hazardních hrách nejnebezpečnější?

  • Nejhorší je výhra, ať skutečná nebo výhra, o které člověk jen sní.
  • Je to právě výhra, která vyvolává bažení, čili silnou touhu po hazardní hře. To je velmi nebezpečné.

Manželkám, jejichž muž nepřizná, že je závislý, se doporučuje takzvaná tvrdá láska. Žena by měla do jisté míry myslet také na sebe, například trvat na tom, aby peníze chodily na její účet. I když není rozvedená, má právo žádat, aby jí manžel platil výživné. Sama by také měla vyhledat odbornou pomoc. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám