Hlavní obsah

Malým dětem deformuje nohy špatná obuv

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ploché nohy, špatná klenba, otlaky, různé deformace. To všechno jsou problémy, se kterými se potýká až třetina šesti- až sedmiletých dětí. Tyto zdravotní problémy z velké části způsobuje nekvalitní nebo nevhodná obuv.

Foto: Profimedia.cz

Špatné dětské boty ohrožují vývoj nohou i páteře.

Článek

Že by děti, kterým se nohy vyvíjejí, měly nosit dobré a kvalitní boty, je jasné. Výběr v obchodech je poměrně velký. Problémem pro velkou část rodin je cena bot. Dětská noha roste rychle a ne každý má na to, aby co půl roku kupoval svému potomkovi boty za cenu kolem tisícovky.

Problémy, které však způsobuje nekvalitní obutí, mohou mít za následek i velké trápení v dospívání, potažmo v dospělosti. „Mnoho rodičů bohužel výběr dětského obutí podceňuje a nedbá na prevenci. Vedle bolestivosti to může mít za následek i trvalé změny nohou a páteře, které si mohou vyžádat, většinou až v dospělosti, i operační zákrok,“ upozorňuje Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

Dětským nohám je nutné věnovat pozornost. Když si dítě stěžuje, že ho nohy z botiček bolí, je dobré zjistit, zda je problém opravdu v obutí, nebo třeba jen ve špatně nasazené ponožce. Pokud je ale problém opravdu z bot, měl by rodič dítěti nohy dobře prohlédnout. „Zdravé chodidlo je obloukovitě vyklenuté, bez deformit prstů, bez otlaků, mozolů či jiných výrůstků. Pokud si nejste jistí nebo potíže potomka přetrvávají, vyhledejte pomoc odborného lékaře, který dítě vyšetří, ukáže vám vhodné cviky pro zdravé nohy nebo navrhne rehabilitaci,“ doporučuje primářka Tomanová.

A samozřejmě je kromě lékařské pomoci nutné zaměřit se na správné obutí. Boty nesmí dítě tlačit a měly by být vyrobeny z přírodních materiálů. Neměly by být těžké. Důležité je, aby byly dobře ušité. Pro děti jsou vhodné šněrovací boty nebo boty s přezkami, pásky či kvalitními suchými zipy. Takové totiž umožňují pevné ukotvení nohy. Špička boty by měla být dostatečně široká, nejlépe kulatá, aby dítěti nedeformovala nohu (vbočené palce, malíčky, překřížení prstů).

Reklama

Související témata:

Související články

Ploché nohy trápí většinu populace

Nohy jsou nejzatěžovanějšími částmi těla. Přitom většina z nás se o ně nestará do chvíle, než začnou bolet. To je samozřejmě špatně. Tak jako u jiných nemocí...

Dětem s postižením pomáhá raná péče

S nelehkou životní situací se musí vyrovnávat rodiny, kterým se narodí dítě s postižením. Zdravotní handicap dítěte totiž zasáhne jako blesk do osudu celé...

Výběr článků

Načítám