Hlavní obsah

Vrtulník s polským premiérem havaroval při nouzovém přistání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Vrtulník s polským premiérem Leszekem Millerem havaroval ve čtvrtek večer při nouzovém přistání. Podle prvních informací byl polský premiér zraněn. Zranění mělo utrpět ještě několik dalších lidí z premiérova doprovodu.

Foto: Nemocnice Nový Jičín

Vyšetření je bezbolestné a zabere maximálně deset minut.

Článek

Premiér utrpěl zranění dvou obratlů a bude muset zůstat hospitalizován. Oznámila to pozdě v noci premiérova ošetřující lékařka Graźyna Rydzewská. Revidovala tak dosavadní zprávy, podle nichž měl Miller mít zlomenou ruku, možná i nohu. Podle Rydzewské může premiérova hospitalizace trvat nejméně týden.

Šéf vlády leží ve vládní nemocnici ve Varšavě. Miller měl v pátek odletět na návštěvu Irska, tato cesta zřejmě odpadá.

Zranění utrpělo i několik dalších osob, podle některých zdrojů až deset z jedenácti lidí na palubě. Mezi nimi je i premiérova politická poradkyně Aleksandra Jakubowská. Zřejmě těžší zranění má podle televize TVP jeden z osobních strážců premiéra, který si zlomil pánev.

Mluvčí polské vlády Marcin Kaszuba k okolnostem havárie řekl, že vrtulník Mi-8 měl zřejmě problémy s motorem přesto, že nedávno prošel technickou kontrolou. Televize TVP však upozornila, že stroj sovětské výroby je třicet let starý a byl značně "zchátralý".

Podle svědků se vrtulník ve vzduchu naklonil, urazil korunu stromu, než se mu podařilo nouzově přistát. Hasiči, kteří přijeli na místo havárie, řekli, že stroj již není provozuschopný.

Výběr článků

Načítám