Hlavní obsah

Víkendový útok křesťanské milice ve Středoafrické republice si vyžádal 115 mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangui

Pracovníci Červeného kříže našli ve městě Bangassou ve Středoafrické republice 115 těl, uvedla ve středu agentura Reuters. O víkendu na město zaútočili příslušníci křesťanských milicí. Mírová mise OSN ve Středoafrické republice (MINUSCA) původně hovořila o asi 30 obětech na životech. Uvedla, že ozbrojenci útočili na muslimy.

Foto: MSF

Muslimové prchají před násilím ze Středoafrické republiky (ilustrační foto)

Článek

„Našli jsme 115 těl a 34 z nich bylo pohřbeno,” řekl Reuters místní vedoucí Červeného kříže Antoine Mbao Bogo a dodal, že tito lidé zemřeli různými způsoby. Zatímco někteří byli ubodáni či ubiti k smrti, jiní byli zastřeleni.

Etnické a náboženské násilí mezi znesvářenými povstaleckými skupinami ve Středoafrické republice v posledních měsících eskalovalo, a to navzdory slibům o odzbrojení. Podle humanitárních pracovníků povstalci zneužívají bezpečnostní situace, která nastala poté, co Uganda a Francie ukončily své mise v zemi.

Skoro půl miliónu lidí uprchlo ze země 

Násilí ve Středoafrické republice vypuklo, když muslimská povstalecká skupina Séléka dobyla v roce 2013 Bangui a přinutila někdejšího prezidenta Françoise Bozizého uprchnout.

V reakci na násilí páchané touto skupinou krátce nato vznikly křesťanské milice anti-Balaka a boje eskalovaly. Na přelomu let 2015 a 2016 se ve Středoafrické republice uskutečnily prezidentské volby, násilí ale neskončilo.

Asi 425 tisíc lidí bylo kvůli nepokojům v oblasti nuceno opustit své domovy, dalších 465 tisíc lidí uprchlo do sousedních zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám