Hlavní obsah

OBRAZEM: V keňském supermarketu uhořelo nejméně 22 lidí

Novinky, CNN, aš, Sky news

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NAIROBI

Nejméně 22 obětí si vyžádal požár v supermarketu v keňském hlavním městě Nairobi. Hořet v něm začalo ve středu odpoledne, ale podrobnější informace o požáru byly zveřejněny až v pátek. Podle neověřených zpráv je stále ještě několik lidí nezvěstných. Po požáru bylo evidováno 47 nezvěstných.

Článek

"Počet obětí stoupl na 21,“ uvedl vládní mluvčí k počtu zuhelnatělých těl vytažených z trosek supermarketu, který zpustošil požár. Dvaadvacátou obětí je podle Sky New muž, který se pokoušel z nadzemní části supermarketu uniknout a uklouzl a spadl.

:. Dým se valí z hořícího supermarketu v Nairobi. foto: ČTK/AP

Počet obětí může ještě narůst. Po požáru bylo nahlášeno 47 nezvěstných, 26 mužů a 21 žen. Dosud je pohřešováno pět ze 103 zaměstnanců samoobsluhy.  

:. Keňští hasiči začínají hasit supermarket v Nnairobi. foto: ČTK/AP

Hořet v obchodu s 24hodinovou otevírací dobou začalo ve středu odpoledne, když byl plný zákazníků. Nakupovalo jich tam několik stovek. I okolní ulice překypovaly životem, což ztěžovalo zásah hasičů. S ohněm bojovali několik hodin, ale totální zkáze samoobsluhy nezabránili.

:. Hořící supermarket v keňském Nairobifoto: ČTK/AP

Hasiči přijeli pozdě a bylo jich málo

Podle keňských médií hasiči přijeli pozdě a ve zcela nedostatečném počtu. Podle informací svědků také bezpečnostní stráž zavřela dveře, aby lidé nemohli v obchodě rabovat, a uvěznila tak mnohé v plamenném pekle plném dusivého kouře. To odmítli zaměstnanci komentovat. Když začalo hořet, zaměstnanci v nadzemním patře vyzývali zákazníky, aby se nebáli a skočili dolů.

:. Ze supermarketu stále stoupá dým.foto: ČTK/AP

Zástupce sítě obchodů Nakumatt, do níž supermarket patřil, tvrdí, že obchod byl vybaven hlásiči požáru i hasícími přístroji.

:. Odklízení trosek ze supermarketufoto: ČTK/AP

Třímiliónové Nairobi však má jen jedinou hasičskou zbrojnici, která stojí v rušném centru města, takže hasičské vozy se jen obtížně prodírají davy. Deník Daily Nation uvedl, že jde o moderní město s požární ochranou na úrovni 18. století.

:. Dohašování supermarketufoto: ČTK/AP

Tragédie pobouřila Keňany. V Nairobi proto byli připraveni k nasazení policejní těžkooděnci vybavení granáty se slzotvorným plynem proti případným demonstracím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám