Hlavní obsah

Na Filipínách kvůli vedru zavřeli školy, v Barmě naměřili 48 stupňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na distanční výuku přešly v pondělí státní školy na Filipínách. Nařídila jim to vláda kvůli pokračujícím vedrům, která způsobují ve třídách nebezpečné podmínky. Pocitové teploty na souostroví totiž už několik dní překračují 40 stupňů. Uzavírku všech škol do čtvrtka oznámil v pondělí kvůli horku také Bangladéš. V Barmě zaznamenali v neděli nejvyšší dubnovou teplotu v historii, a to 48,2 stupně.

Foto: Eloisa Lopez, Reuters

Děti hledají osvěžení na dvoře jednoho z domů ve filipínské Manile, kde teploty šplhají k 37 stupňům. (duben 2024)

Článek

Filipínské úřady podle agentury Reuters už minulý týden lidem doporučily, aby co nejméně chodili ven, a evidovaly uzavírky škol, které se dotýkaly více než 3,5 milionu žáků. Nyní vláda zavedla distanční výuku plošně, aby děti nechodily do tříd, které mohou být přeplněné a které ve většině případů nemají klimatizaci.

Státní meteorologická služba očekává, že v metropoli Manile se teplota vyšplhá tento týden ke 37 stupňům. Maximální pocitová teplota, která se odvíjí také od relativní vlhkosti vzduchu či rychlosti větru, se podle předpovědi bude držet na rekordních 45 stupních, a bude tak na úrovni považované za nebezpečnou. Vedro také ohrožuje dodávky elektřiny na největším filipínském ostrově Luzonu.

Foto: Chalinee Thirasupa, Reuters

Vlna veder zasáhla thajský Bangkok. Místní osvěžují větráky.

Uzavření všech škol v zemi kvůli horku nařídil v pondělí také nejvyšší soud v Bangladéši, a to den poté, co se již jednou uzavřená vzdělávací zařízení v zemi znovu otevřela.

V Barmě padl dubnový rekord

V barmském městě Čauk, které se nachází v centrální části země, v neděli naměřili 48,2 stupně. Je to rekordní dubnová teplota od začátku záznamů před 56 lety, oznámila v pondělí barmská meteorologická služba. Ve druhém největším barmském městě Mandalaj vyšplhala v neděli teplota na 44 stupňů a v ekonomické metropoli země Rangúnu bylo 40 stupňů.

Ve střední a severní části Thajska doporučil meteorologický úřad lidem, aby se nezdržovali delší dobu venku. Agentura Reuters s odvoláním na thajské ministerstvo zdravotnictví uvedla, že za poslední měsíc zemřelo v Thajsku na úpal či úžeh 30 lidí.

Teploty mezi 40 a 44 stupni byly o víkendu naměřeny také v některých lokalitách v severní a centrální části Vietnamu. Lidé v Ho Či Minově Městě hledají útočiště před vedrem v nákupních centrech a na dalších klimatizovaných místech. Vietnamský meteorologický ústav vydal varování před lesními požáry, dehydratací a zdravotními problémy souvisejícími s horkem. Varování před vedrem vydaly také úřady v Malajsii a Singapuru.

Pocitová teplota 62,3 °C. Brazílii dusí nesnesitelné horko

Svět

Výběr článků

Načítám