Hlavní obsah

Blackout v Johannesburgu. Město na noc zhaslo kvůli nedostatku elektřiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Jižní Afrika v noci na čtvrtek potemněla. Místní energetická společnost Eskom totiž musela kvůli chronickým potížím se zastaralými, převážně uhelnými elektrárnami a přetíženou rozvodnou sítí nařídit šesti až osmihodinové odstávky po celé zemi.

Jihoafrická republika čelí nejtěžším blackoutům, proud vypínají kvůli šetření na šest až osm hodin denně.Video: Reuters

 
Článek

Do tmy se kvůli odstávce v noci na čtvrtek zahalily mimo jiné celé čtvrti na předměstí největšího jihoafrického města Johannesburgu i se svými miliony obyvatel.

Na záběrech, které ve čtvrtek zveřejnila agentura Reuters, jsou vidět celé obvody, jež během okamžiku potemněly. Hlavní bulváry, zdá se, zůstaly alespoň částečně osvětlené. Stejně tak klíčové budovy a střed města.

Jižní Afrika je nejprůmyslovější zemí černého kontinentu. Její zastaralá energetická soustava ale nestačí industrializované hospodářství spolehlivě zásobovat elektřinou. Situace se navíc rok od roku zhoršuje.

Celonárodní odstávky, při nichž je třeba zatížení rozvodné soustavy snížit nejméně na 6 hodin o 6 000 megawattů, byly od roku 2019 nařízeny už několikrát.

„Děje se tak kvůli poruchám a plánovaným odstávkám kvůli opravám a údržbě,“ vysvětluje energetická společnost Eskom pravidelně.

Jižní Afrika míří k vyvlastňování půdy bez náhrad. Většinou ji vlastní bílá menšina

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám