Hlavní obsah

Atentátnice zabíjely v Kamerunu, nedávno tam útočilo Boko Haram

Yaoundé

Nejméně 30 mrtvých si ve čtvrtek na severu Kamerunu vyžádaly dva sebevražedné atentáty, uvedla s odvoláním na místní policejní a vojenské zdroje agentura AFP. Dalších asi 100 lidí bylo zraněno, informovala agentura Reuters. Ta rovněž poznamenala, že útoky se staly v oblasti, kde v únoru podobně útočilo islamistické hnutí Boko Haram ze sousední Nigérie.

Foto: David Ryneš, Novinky

Článek

První výbuch ve městě Kerawa otřásl tržištěm kolem 11:00 místního času (12:00 SELČ), druhá nálož explodovala krátce poté asi 200 metrů od místního tábora pěchoty. „V tuto chvíli máme kolem deseti mrtvých a sto zraněných při útoku na tábor,“ uvedl zdroj z bezpečnostních složek pro Reuters.

Podle úřadů spáchaly pumové atentáty dvě ženy. Na sever Kamerunu obě ženy nejspíš vyslali radikálové z Boko Haram.

Tato skupina ve stejné oblasti spáchala už v červenci pět sebevražedných útoků, které si vyžádaly na 50 mrtvých.

Jde zřejmě o odplatu za to, že Kamerun spolu s Nigerem, Čadem a Beninem pomáhá Nigérii hnutí Boko Haram vojensky potlačovat.

Skupina Boko Haram vznikla v roce 2002 a jejím programem byl boj proti západnímu způsobu vzdělávání. Vojenské operace zahájila v roce 2009. Soustředila se hlavně na atentáty u kostelů. Loni unesla na 250 školaček na severovýchodě země. Snaží se ustavit chalífát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám