Hlavní obsah

Stížnost kvůli případu Čecha zabitého v Británii dorazila k evropskému soudu

Evropský soud pro lidská práva dostal žádost o zpochybnění rozsudku, jímž britský soud osvobodil britského občana, který loni v Londýně zabil Čecha. Žádost podala sestra oběti, potvrdil v pátek mluvčí Rady Evropy v Bruselu Andrew Cutting.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku (ilustrační foto)

Článek

Stížnost se týká případu ze září minulého roku. Devětadvacetiletý Raymond Sculley na Čecha, který žil v Británii řadu let, zaútočil podle záběrů bezpečnostní kamery řetězem s bezpečnostním zámkem na kolo a zasadil mu několik ran do hlavy. Český občan Zdeněk M. podle pitvy zemřel v důsledku silného krvácení.

Pachatel se hájil tím, že jednal v sebeobraně. Britská porota ho počátkem dubna neuznala vinným ani z vraždy, ani z neúmyslného zabití.

Proti rozsudku protestovala i česká vláda. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) už v dubnu uvedl, že Česko se s rozhodnutím britského soudu nehodlá smířit a udělá vše pro to, aby bylo dosaženo spravedlnosti.

Podle něj je jediný způsob, jak dosáhnout revize procesu, právě přes Evropský soud pro lidská práva. V samotném britském soudním systému rozsudek zvrátit nelze.

Reklama

Výběr článků

Načítám