Hlavní obsah

Rusové i Ukrajinci. Mučení zajatců probíhalo na obou stranách, tvrdí mise OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Válečné zajatce mučilo jak Rusko, tak Ukrajina, uvedla šéfka mise OSN na Ukrajině Matilda Bognerová. Obě znepřátelené strany během devítiměsíčního konfliktu využívaly k mučení nejrůznější metody, a to včetně použití šoků elektrickým proudem, tak i nuceného svlékání.

Foto: Reuters

Ukrajina a proruští rebelové si v Doněckém regionu vyměnili zajatce. Ilustrační foto.

Článek

Zjištění mise OSN jsou založena na rozhovorech s více než stovkou válečných zajatců na každé straně konfliktu. Rozhovory s ukrajinskými válečnými zajatci byly provedeny po jejich propuštění, protože Rusko neumožnilo přístup do detenčních zařízení.

Psi, tasery a sexuální násilí

Bognerová uvedla, že „velká většina“ ukrajinských zajatců, se kterými členové mise hovořili, tvrdila, že byli mučeni a že s nimi bylo špatně zacházeno. Ukrajinští zajatci popisovali útoky psů, šoky způsobené tasery a sexuální násilí.

Podle jejích slov byli zajatci zastrašováni a ponižováni. Jeden z mužů, který strávil čas v trestanecké kolonii poblíž Olenivky, řekl, že členové ozbrojených skupin napojených na Rusko připevnili dráty na jeho genitálie a nos a dostával šoky: „Prostě se bavili a nezajímaly je mé odpovědi na jejich otázky.“

Uvítací zbití

V případě obvinění Ukrajiny z mučení čerpal tým Bognerové informace z hromadných poprav ruských vězňů a výpovědí ruských zajatců. Ti popisovali špatné a ponižující podmínky přepravy. Vyprávěli o tom, jak byli nazí s rukama svázanýma za zády naloženi na náklaďáky a převezeni do zajateckých zařízení. Tým OSN uvedl, že také zdokumentoval případy takzvaného uvítacího zbití v trestanecké kolonii.

Kyjev již dříve uvedl, že prověřuje všechny informace týkající se zacházení se zajatci a vyšetří jakékoli přestupky. Rusko, které 24. února zahájilo invazi na Ukrajinu, popírá mučení nebo jiné formy špatného zacházení s válečnými zajatci.

Rusko a Ukrajina si vyměnily válečné zajatce, vrátilo se 214 vojáků

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám