Hlavní obsah

Volby v Itálii ovládl blok pravicových stran

• Aktualizováno

Volby v Itálii vyhrál pravicový blok se zhruba 44 procenty hlasů. Ukazují to údaje po sečtení 95 procent okrsků zveřejněné ministerstvem vnitra. Blok je tvořen několika stranami, tu nejsilnější s názvem Bratři Itálie vede Girgia Meloniová. Druhý je středolevicový blok kolem Demokratické strany s 26 procenty a třetí Hnutí pěti hvězd, které s 15 procenty zabodovalo hlavně na jihu země.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Lídryně italské pravice Giorgia Meloniová

Článek

Podle odhadů by pravice měla mít pohodlnou většinu v obou komorách parlamentu. Dle projekcí pro italskou veřejnoprávní televizi RAI by pravicový blok měl získat v Senátu 114 až 126 křesel z 200. Ve Sněmovně se očekává většina 232 až 252 křesel z 400.

Vítězem voleb je podle komentátorů jednoznačně strana Bratři Itálie, která sama obdržela 26 procent hlasů. Meloniová v noci uvedla, že je připravena vládnout. „Od Italů přišel jasný vzkaz pro středopravicovou vládu vedenou Bratry Itálie,“ řekla politička.

Kromě Bratrů Itálie je v uskupení i krajně pravicová Liga a také Vzhůru Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho.

Prodi varoval před vítězstvím Meloniové

Zahraniční

Meloniová má šanci stát se první italskou premiérkou v historii a utvořit současně nejpravicovější vládu v zemi od skončení druhé světové války, připomněla BBC. Premiéra vybírá v Itálii prezident.

Neúspěch podle pozorovatelů zaznamenala Liga, která dostala jen devět procent hlasů. To je zhruba polovina ve srovnání s volbami z roku 2018. Mezi poraženými je i Demokratická strana s 18 procenty hlasů, která reprezentuje levý střed a již vede Enrico Letta.

Spokojené je Hnutí pět hvězd, které však získalo polovinu hlasů ve srovnání s rokem 2018.

Výrazně klesla účast ve volbách, která se zastavila na 64 procentech, o deset procentních bodů méně než v roce 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám