Hlavní obsah

U ostrova Lesbos zachránili Řekové 36 uprchlíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pobřežní hlídka pomohla u řeckého ostrova Lesbos na pevninu 36 uprchlíkům. Jeden z nich musel být hospitalizován, ostatní byli převezeni do centra na severu ostrova, kde stráví kvůli opatřením proti koronaviru sedm dní v karanténě. Od začátku června je to už třetí člun, který s běženci dorazil na Lesbos, napsala řecká agentura ANA.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Migranti na člunu, kteří se pokoušejí dostat k řeckému ostrovu Lesbos.

Článek

Dohromady tak na ostrov tento měsíc přicestovalo 108 uprchlíků, což svědčí o tom, že se po útlumu z minulých měsíců daném epidemií uprchlíci znovu vydávají na cestu do Evropy.

V nové skupině byli Afghánci a Íránci - 16 mužů, deset žen a stejný počet dětí. Nevládní skupiny zabývající se ochranou práv uprchlíků poukázaly na to, že turecká i řecká pobřežní stráž nechaly plavidlo, jež mělo potíže, na vodě 14 hodin a odpovědnost ponechávaly jedna na druhé. Když se ale člun ocitl v řeckých vodách, zasáhli Řekové.

Řecké úřady se snaží řešit problém s přeplněným táborem Moria na Lesbu a v posledních dnech vláda obnovila převozy žadatelů o azyl do přístavu Pireus. Pro uprchlíky ale chybějí ubytovací kapacity a mnozí přespávají na dlažbě v centru Atén.

Reklama

Výběr článků

Načítám