Hlavní obsah

Sorosovy nadace se stahují z Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nadace Open Society Foundation amerického miliardáře George Sorose výrazně omezí svou činnost v Evropské unii. Do budoucna se chce jejich vedení soustředit na práci jinde ve světě. Vyplývá to z interního dokumentu, který v úterní zprávě cituje agentura Reuters. Česká OSF Novinky informovala, že je na nadnárodní organizaci Open Society od roku 2012 nezávislá, a tak se změna jejích aktivit nijak nedotkne.

Foto: , Reuters

George Soros

Článek

Podle e-mailu určeného zaměstnancům by se chtěla Open Society Foundation (OSF) místo interních evropských záležitostí soustředit na větší a globálnější témata, píše Reuters.

„Nové strategické směrování znamená stažení a ukončení velké části naší současné práce v rámci Evropské unie, přesouvá naši pozornost a zdroje do jiných částí světa,“ uvádí se v e-mailu.

České republiky se kvůli specifické situaci změna nedotkne. „Nadace OSF (v České republice) byla součástí nadnárodní sítě v letech 1992-2012. V roce 2012 se česká pobočka osamostatnila a je zcela nezávislá na svém zakladateli Georgi Sorosovi. Jakékoliv plánované strategické změny v globální síti Open Society Foundations proto nemají vliv na naši činnost,“ sdělila Novinkám Markéta Prokeš Wittichová z tiskového oddělení Open Society ČR.

Zbohatl spekulacemi

Třiadevadesátiletý magnát George Soros, který ke svému bohatství dospěl především spekulacemi na finančních trzích, v červnu oznámil, že svou grantovou nadaci v hodnotě 25 miliard dolarů předává svému synovi Alexovi. V červenci OSF představila plány na propuštění 40 procent zaměstnanců.

Soros předává kontrolu nad svým impériem synovi

Zahraniční

Amerického finančníka, který je původem maďarský Žid, jenž do USA uprchl před válkou, proslavila v roce 1992 sázka na finančních trzích proti libře, kterou britskou měnu dočasně fakticky položil, a pohádkově na tom zbohatl. V posledních letech se ale o něm mluví především v souvislosti s jeho nadacemi. Ty se podle kritiků chovají spíš jako vlivové organizace a prosazují Sorosovu vizi otevřené společnosti.

Soros. Démonizovaný miliardář ve filmu

Film

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám