Hlavní obsah

Na východě Slovenska objevili naleziště plynu za tři miliardy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

V oblasti Zemplína na východním Slovensku našli nové podzemní zásoby zemního plynu v hodnotě tří miliard slovenských korun. Podle deníku Pravda se zásoby plynu nachází asi deset kilometrů jihovýchodně od Michalovců.

Foto: Konstantin Chernichkin, Reuters

Starostové okolních obcí by přivítali větší podíl na zisku z těžby plynu.

Článek

Plyn těží společnost Nafta Gbely a prodává ho Slovenskému plynárenskému podniku (SPP). Místní lidé jsou pobouření, že SPP jim prodává plyn za stejnou cenu, jako plyn z Ruska, který putuje potrubím několik tisíc kilometrů.

Obce v okolí naleziště nemají z plynu žádný zisk. "Řekli nám pouze, že vrt byl úspěšný," říká starosta obce Pavlovce nad Uhom Jozef Kočan. Jako odškodné za těžbu plynu v okolí dostala obec od státu 400 tisíc korun. Okolní obce dostaly různé dary přímo od Nafty Gbely.

Po objevení nových zásob plynu za tři miliardy si starostové obcí uvědomují, že dostávají jen zanedbatelný zlomek z bohatství.

Plyn se v tomto okolí začal těžit už v 50. letech minulého století. Zdejší zásoby plynu však závislost Slovenska na dovozu plynu z Ruska nezmění. Slovensko totiž ročně potřebuje šest miliard kubíků plynu. Nafta Gbely loni vytěžila na Slovensku 110 miliónů kubíků plynu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám