Hlavní obsah

Moderátor a velvyslanec zneužívali v Portugalsku děti v ústavu

Lisabon

Šest Portugalců včetně bývalého televizního moderátora Carlose Cruze, lékaře Ferreiry Dinizea nebo bývalého velvyslance Jorge Ritta bylo v pátek shledáno vinnými ze zneužívání dětí ve státním dětském domově Casa Pia. Odsouzení dostali tresty vězení v délce od pěti do osmnácti let. Sedmý obviněný, majitel domu, kde se konaly orgie, byl osvobozen, což BBC původně neuváděla.

Článek

Obvinění čelili stovkám obvinění kvůli zneužití a znásilnění 32 chlapců, kterých se dopustili v devadesátých letech. Soud uvedl, že většina obvinění byla prokázána, uvedla BBC.

Hlavním viníkem byl řidič a zahradník domova Carlos Silvino, který zneužil chlapce v šesti stech případech. Pak začal chlapce nabízet dalším pěti mužům a jedné ženě. Ten byl odsouzen k 18 letům vězení.

Kauza se táhla celých pět let, protože byla neuvěřitelně komplikovaná. Vypovídalo 34 obětí, kterým je nyní mezi 16 a 22 lety. Uvedly, jak je dospělí znásilňovali v temných sklepích, autech i v domech. Vyslechnuta byla tisícovka svědků a expertů.

Podle lisabonské zpravodajky BBC je ale možné, že obětí bylo mnohem více, jenže o hrůzných zážitcích nechtěly hovořit.

První případy zneužívání v Casa Pia se datují ze 70. let, vše ale prasklo až v roce 2002, kdy jedna matka uvedla, že její syn byl po domluvě zneužit personálem.

Reklama

Výběr článků

Načítám