Hlavní obsah

Gurlitt vrátí části děl ze své obří sbírky obrazů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý sběratel umění Cornelius Gurlitt se dobrovolně vzdá některých děl ze své obří kolekce zahrnující obrazy zabavené za války Židům. Podle jeho právníka půjde o díla, u nichž je nepochybné, že byla zabavena právoplatným vlastníkům, uvedla agentura AP. Sám Gurlitt, v jehož domech v Mnichově a Salcburku se našlo přes 1500 historických artefaktů, nově objevená salcburská část kolekce zahrnuje 238 děl.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Melancholická dívka Ernsta Ludwiga Kirchnera z Gurlittovy sbírky

Článek

"Chystáme se vrátit dílo ze schwabingské (mnichovské) části sbírky, které je oprávněně považováno za zkonfiskované," řekl právník Christoph Edel, kterého jednaosmdesátiletému sběrateli přidělil soud.

Gurlitt měl dát právníkům pokyn, aby všechna díla, u nichž bude nepochybné, že je nacisté zabavili Židům, vrátili původním majitelům či jejich dědicům.

Další Gurlittův právník Stephan Holzinger prohlásil, že jako první by měl být brzy předán rodině původního majitele obraz Sedící žena od Henriho Matisse. Bude vrácen dědicům pařížského sběratele Paula Rosenberga. Jednou z dědiček je přitom novinářka Anne Sinclairová, bývalá žena exředitele Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominiquea Strausse-Kahna.

Úřady zabavily 1280 děl

Německé úřady předloni zabavily přibližně 1280 děl z překvapivého nálezu, který učinily v mnichovském Gurlittově domě při prohlídce kvůli podezření z daňových podvodů. Případ se dostal na veřejnost loni v listopadu a okamžitě vzbudil velký zájem. Díla nabytá legálně chce Německo Gurlittovi vrátit, úřady však prověřují kvůli nejasnému původu více než čtyři stovky obrazů. Podle sběratele je sporných pouze zhruba 40 děl.

Celková hodnota mnichovské části sbírky je odhadována podle časopisu Focus na miliardu eur (asi 27,5 miliardy korun). Zahrnovala malby, kresby a grafiky od Canaletta, Eugena Delacroixe, Henriho Matisse, Marka Chagalla a dalších slavných umělců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám