Hlavní obsah

EU zmrazí majetek 18 Ukrajinců, zneužili prý veřejné peníze

Evropská unie zmrazí majetek 18 ukrajinských prominentů, kteří jsou podezřelí, že zpronevěřili v přepočtu miliardy dolarů ze státních účtů. Brusel tak reagoval na žádost nového ukrajinského vedení. Identita osob, jejichž majetek Unie obstavuje, prozatím nebyla oznámena. Brusel tak chce učinit až ve čtvrtek, kdy bude předpis oficiálně zveřejněn v Úředním věstníku EU. Od čtvrtka začnou sankce také platit. Chystá je i Kanada.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Předčasné zveřejnění jmen Ukrajinců by podle unijních představitelů naplnění sankcí ohrozilo, neboť tito lidé by se mohli pokusit majetek z EU na poslední chvíli vyvést.

Podobný krok již učinily minulý týden Švýcarsko a Lichtenštejnsko a samostatně jako první členská země EU také Rakousko. Na seznamu lidí, proti nimž sankční kroky Vídeň uplatňuje, je i sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a jeho syn Oleksandr.

Švýcarsko, které Janukovyče vyšetřuje kvůli podezření z praní špinavých peněz, vedle exprezidentova jmění zablokovalo i majetek bývalého premiéra Mykoly Azarova, ministrů jeho vlády a poslanců jeho strany včetně šéfa poslanecké frakce Strany regionů Oleksandra Jefremova. Janukovyč přitom minulý pátek na tiskové konferenci v ruském Rostově na Donu popřel, že by měl v zahraničí nějaké bankovní účty.

Kanadský premiér Stephen Harper dnes oznámil, že postihy pro činovníky Janukovyčova režimu zavede i Ottawa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám