Hlavní obsah

Dost bylo bazénů, jinak kohoutky vyschnou. Německá města chtějí omezit nakládání s vodou

Novinky, Vít Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Osvěžit se v horku v bazénu na vlastní zahradě brzy může být v Německu problém. Podle expertů bude v případě nedostatku vody nezbytné zakázat jejich napouštění, jinak by mohly vodovodní kohoutky vyschnout. Rozhodnutí o takovém zákazu je zatím na radnicích, mnohé z nich se k tomu již chystají.

Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Zásobování domácností pitnou vodou musí mít absolutní přednost. Hladina spodní vody v krajině trvale klesá, mnohé potoky a říčky vysychají. Není prostě možné, aby se vodou i nadále tak plýtvalo,“ citoval online deník Bild odborníka na hospodaření s vodou Saschu Maiera.

Podle něj je doba, kdy bude nutné plošně omezit napouštění zahradních bazénů, blízko. V současnosti mají tuto pravomoc radnice jednotlivých měst či obcí a mnohé z nich už mají pro případ potřeby nachystané konkrétní postupy.

„Když budeme vidět, že je zásobování vodou ohrožené, aktivujeme krizový plán. To by znamenalo zákaz napouštění soukromých bazénů, ale třeba i zalévání zahrad,“ řekl Christian Tretow (SPD), starosta obce Untereisesheim v jižní spolkové zemi Bádensko-Württembersko.

Zapřeli jste bazén, zaplaťte. Francouzská finanční správa použila chytrý software a udeřila na majitele

Zahraniční

Tretowův stranický kolega, sociálnědemokratický poslanec Helmut Kleebank, takovou cestu schvaluje.

„Když od vodárenských společností přijde signál, že je vody málo, musí politici rozhodnout, zda omezení postihne domácnosti nebo průmysl. Může se to samozřejmě lišit podle regionů,“ uvedl zákonodárce.

V pětaosmdesátimilionové zemi funguje podle německé Asociace pro wellness a bazény asi 850 tisíc soukromých bazénů, z toho je většina venkovních.

Podle Asociace se bazénovému byznysu v posledních letech dařilo více než dobře a v rámci Evropy je Německo třetím největším trhem v tomto oboru hned po Itálii a Španělsku. Chystaná omezení to ovšem mohou brzy změnit.

Prvním „bazénovým testem“ mohou radnice v Německu projít již příští týden. Podobně jako v Česku i u západních sousedů totiž v následujících dnech meteorologové očekávají nástup horkého počasí s teplotami přesahujícími třicet stupňů.

Příští týden dorazí tropy

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám