Hlavní obsah

Deportujte neúspěšné azylanty, žádala německá rychlobruslařka Pechsteinová. Vysklili jí auto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Útoky vůči Claudii Pechsteinové (51), německé rychlobruslařské legendě, dostaly ve středu novou podobu – neznámý útočník poškodil automobil, který spolu se svým přítelem používá.

Foto: Profimedia.cz

Claudia Pechsteinová při projevu na konferenci CDU

Článek

Dlouholetá soupeřka a také kamarádka Martiny Sáblíkové podala stížnost na policii – a má podezření na souvislost s jejím projevem na konferenci opoziční konzervativní křesťanské demokracie (CDU). V něm, oblečena do uniformy spolkové policie, vyzvala k deportaci odmítnutých žadatelů o azyl s tím, že to zvýší bezpečnost v každodenním životě ve Spolkové republice.

Urychlení navracení migrantů, jimž německé úřady nepovolí pobyt, má ve svém vládním prohlášení také kabinet kancléře Olafa Scholze (65).

Pechsteinová předpokládá, že rozbití skla na straně řidiče způsobil výstřel. „Dovedu si představit, že to byl útok na mě a že to souvisí s mým vystoupením na akci CDU minulý víkend,“ řekla Pechsteinová.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Claudia Pechsteinová (vlevo) a Martina Sáblíková slaví vítězství české závodnice v závodech v nizozemském Heerenveenu v roce 2012.

Auto ve středu parkovalo na pozemku dvojice. V době poškození automobilu nebyla v Berlíně.

„Je šokující a znepokojující, že se něco takového stane. Nezdá se, že by to byla náhoda. Někdo tady zřejmě úmyslně střílel na auto, které jsem používala,“ řekla Pechsteinová listu Die Welt.

Partner: Nenecháme se zastrašit

Matthias Grosse (55), partner Pechsteinové a prezident Německého svazu rychlobruslení a short tracku, řekl Weltu, že Claudia Pechsteinová svým projevem „nikomu neupírala právo na vlastní názor“. „To, že za něj sklidila shit storm (příval nesouhlasných, až nenávistných stanovisek - pozn. autora) na sociálních sítích, ukazuje na hysterii a šílenství v této zemi,“ řekl a vyzval k „naslouchání, pochopení a zamyšlení“.

Grosse, který se prosadil jako podnikatel v nemovitostech, zdůraznil, že se nenechá zastrašit. „Nebojíme se konfrontace,“ prohlásil.

Saský premiér ji podpořil

Ve středu večer Pechsteinová uvedla, že telefonicky hovořila se saským premiérem Michaelem Kretschmerem (48, CDU). Ten jí zopakoval, že se staví za její vystoupení na stranické akci. Veřejná diskuse by podle něho měla mít jasný tón a slušný obsah.

Podle jeho slov však nyní sílí fenomén, kdy jsou lidé napomínáni a diskreditováni, pokud vyjádří jiný názor, než je ten jejich. „Takto to nefunguje. Vytváří to obtížné společenské ovzduší,“ podotkl.

„Budeme se už konečně muset snažit vyměňovat si věcné názory na problémy a vzájemně se přesvědčovat. Takový diskurz je nezbytný,“ podotkl saský ministerský předseda.

Názory, jako je ten Claudie Pechsteinové, je podle něj třeba vyslechnout. „Budeme-li diskutovat rozumně, možná se najdou body, kde se neshodneme, protože ani argumenty nejsou správné. Pak ale nehrozí, že budete lidi stigmatizovat. Musíme být tolerantnější,“ uzavřel.

Pechsteinová začala závodit ještě v době NDR, pětkrát zvítězila na zimních olympijských hrách a šestkrát na mistrovství světa. Nechyběla na osmi olympiádách a loni v Pekingu, kde se stala nejstarší účastnicí v historii her, se zhostila role vlajkonošky německé výpravy.

Reklama

Související témata:
Claudia Pechstein

Související články

Scholz žertoval o migrantech. Hned to schytal

Německý kancléř Olaf Scholz se dostal pod palbu kritiky za výrok o azylu, který sám označil jako vtip a který přesto vyvolal pobouření jak na politické scéně,...

Výběr článků

Načítám