Hlavní obsah

Výměna korunních princů v Rijádu byl palácový převrat

– Rijád

Červnová výměna saúdskoarabského korunního prince byla palácovým pučem. S odvoláním na nejmenované arabské zdroje to uvedla agentura Reuters. Král Salmán oficiálně jmenoval korunním princem svého syna Muhammada bin Salmána na místo Muhammada bin Najífa Saúda, který byl 20 let zapojen do bezpečnostních úkolů. Důvodem výměny z 21. června mohla být princova závislost na silných lécích.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Saúdskoarabský princ Muhammad bin Najíf Saúd během vojenské přehlídky.

Článek

Reuters získal z palácových i dalších arabských zdrojů informace o detailech této významné výměny, díky níž byl dvaatřicetiletý Muhammad bin Salmán (MbS) postaven do funkce, která mu umožní stát se příštím panovníkem.

Král si Muhammada bin Najífa, jemuž se v Saúdské Arábii říká stejně jako následníkovi zkratkou - MbN, předvolal do čtvrtého patra královského paláce 20. června a nařídil mu odstoupit ve prospěch MbS. Zdůvodnil mu to tím, že jeho nadužívání silných analgetik ovlivňuje jeho zdravý úsudek. "Neposlechl jste radu vyhledat léčbu své závislosti, která nebezpečně ovlivňuje vaše rozhodování," vyslechl si MbN.

Oficiální zdroje z královského paláce tuto verzi vysvětlení odmítají. Podle nich jde o výmysl hodný Hollywoodu.

Princ je držen v izolaci

Politické zdroje v království tvrdí, že toto oznámení bylo pro dosavadního korunního prince šokem a že nebyl na nic podobného připraven. Mladého prince považoval za příliš impulsivního a za člověka, který učinil mnohá chybná rozhodnutí - například o válce v Jemenu či omezení finančních výhod pro státní zaměstnance.

Zdroje kolem MbN přiznávají, že má princ zdravotní potíže od roku 2009, kdy terorista v jeho blízkosti odpálil nálož. Princ byl zraněn střepinou, kterou nešlo vyjmout, a musí užívat léky proti bolesti.

Na schůzi královy poradní rady, která se konala 20. června, byli její členové seznámeni s královým rozhodnutím o výměně. MbN byl izolován v pokoji paláce, neměl k dispozici telefon a jeho ochranku nahradili jiní strážci. Z 34 členů rady rozhodnutí podepsalo 31, tři nesouhlasili. Byl to někdejší ministr vnitra Ahmad bin Abdalazíz, zástupce rodiny zesnulého krále Abdalláha Abdalazíz bin Abdalláh a někdejší tajemník rijádského starosty Muhammad bin Saad.

Ráno pak MbN králi oznámil, že je ochoten odstoupit a podepsal příslušný dokument. Když vycházel z paláce, čekaly kamery, aby zachytily objetí bývalého a nového korunního prince. Až pak byla výměna oficiálně oznámena.

MbN je podle dostupných zpráv držen v izolaci a kromě blízkých příbuzných ho nikdo nenavštěvuje. Netelefonuje, minulý týden dostal povolení navštívit matku a doprovázeli ho noví strážci. Podle zdrojů blízkých princi by MbN rád odjel s rodinou do Švýcarska nebo do Londýna, král i jeho syn jsou ale proti.

Spekulace o možné abdikaci krále

Znalci poměrů v království se shodují, že povýšení MbS se očekávalo, avšak ne tak brzy. Princ už předtím dostal do rukou pravomoci v politice, ropném průmyslu, bezpečnosti i tajných službách, ačkoli na rozdíl od MbN neměl zkušenosti. MbN byl také ministrem vnitra a MbS dosazoval údajně své lidi i do tohoto úřadu, aniž o tom ministra informoval.

Spory v královském domě začaly v roce 2015, kdy byl rozpuštěn dvůr MbN a sloučen se Salmánovým. Následovalo propuštění princova bezpečnostního poradce Saada Džabrího a poslední kapkou zřejmě byla ztráta dosud silné podpory Washingtonu, již MbN měl díky svým úspěšným akcím proti teroristické síti Al-Káida. MbS při své návštěvě Washingtonu vytvořil spojenectví s prezidentovým zetěm a poradcem Jaredem Kushnerem.

Po povýšení MbS se mezi diplomaty spekuluje o tom, že král Salmám chystá abdikaci. Nedávno nahrál prohlášení, v němž oznamuje předání moci synovi. Nahrávka může být použita kdykoli, už se hovoří o zářijovém termínu.

Reklama

Výběr článků

Načítám