Hlavní obsah

Všechno z mého dětství shořelo. Dcera unesených Hamásem se vrátila do rodinného domu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reportér Novinek Ján Husár se setkal s Sharon Lifšicovou, dcerou manželského páru, který 7. října uneslo teroristické hnutí Hamás. Jocheved Lifšicová a její manžel Oded byli odvlečeni ze svého domova v kibucu Nir Oz, Oded přitom stále zůstává v palestinském zajetí.

Dcera unesených Hamásem Sharon Lifšicová vzpomíná na klidné časy v kibucu Nir OzVideo: Ján Husár, Novinky

 
Článek

(od našeho zvláštního zpravodaje)

Sharon Lifšicová normálně žije v Británii, má britské a izraelské občanství. Do kibucu Nir Oz se vypravila podívat, co po domě, ve kterém prožila dětství, zbylo.

„Přestěhovali jsme se sem 1. ledna 1980. Vím to, protože letos v létě jsem pročítala svoje staré deníky z dětství,“ uvedla Sharon, která stála v rozbombardované místnosti a rozhlížela se kolem sebe.

„A ty deníky shořely. Všechno z mého dětství shořelo. Tady to je matčino křeslo,“ ukazuje na ohořelé místo vedle sebe.

Foto: Daniel Lifshitz Archive, Reuters

Oded a Jochaved Lifšicovi na archivním snímku

„Týden předtím, na první svátek Sukot, tu bylo 25 lidí na večeři, byla tady celá moje rodina,“ popisuje Sharon události před brutálním útokem, ke kterému došlo 7. října.

Hamás během útoku na kibuc Nir Oz odvlekl do zajetí oba její rodiče, po rodinném domě zbyly jen ohořelé trosky.

Její matka před únosem vozila z Gazy těžce nemocné Palestince za léčbou do Izraele. Pětaosmdesátiletou Jocheved Lifšicovou propustil Hamás ze zajetí 24. října, její manžel je stále držen jako rukojmí v Gaze.

Foto: Profimedia.cz

Sharon a Jocheved Lifšicovy na tiskové konferenci poté, co Jocheved propustil Hamás, 24. října 2023

„Rodiče byli velmi skromní. Když se podíváte ven, zahrada připomíná staré vetešnictví; a vypovídá to něco o jejich charakteru. Pro ně bylo důležité, aby se lidé cítili ve svém domově pohodlně,“ zakončila Sharon.

Stařenka vozila nemocné z Gazy do Izraele. Hamás ji zajal, zbil a teď propustil

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám