Hlavní obsah

V Izraeli dokončují nejvyšší solární věž světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Izraelci staví v rozlehlých pustinách Negevské pouště nejvyšší solární věž na světě. Po dokončení v roce 2018 bude sahat do výše 250 metrů a spolu s přilehlými solárními panely dodá energii 130 tisícům domácností. To je okolo pěti procent obyvatel židovského státu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Izraeli postavili nejvyšší solární věž na světěVideo: AP

 
Článek

„Jedná se o nejvýznamnější jednotnou stavbu plnící izraelský závazek snížení emisí oxidu uhličitého a využití obnovitelných zdrojů,“ cituje agentura AP Erana Gartnera, výkonného ředitele společnosti Megalim Solar Power, která se na stavbě podílí.

Budovaná sluneční elektrárna sestává z 50 tisíc solárních panelů a rozléhá se na ploše více než tří čtverečních kilometrů.

Solární věž vyrábí elektřinu tak, že se na jejím vrcholu zahřívá voda, mění se v páru a ta pak pohání turbínu, jež vytváří elektřinu. Výška 250 metrů je potřeba proto, aby byl žár pouštního slunce co nejintenzivnější.

„Izrael má potenciál stát se velmocí slunečního svitu. Izraelská vláda ale není dostatečně důrazná, neprosazuje naplnění dílčích cílů v oblasti solární energetiky,“ konstatovala Leehee Goldenbergová z Izraelské unie pro ochranu životního prostředí.

Vláda podle ní sice učinila pokrok, potenciál, jaký poskytuje izraelské podnebí, ale podle ní zdaleka využit není.

Reklama

Výběr článků

Načítám