Hlavní obsah

USA mají na Blízkém východě speciální jednotku s roji dronů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy nasadily ke zjišťování a ničení dronů a zařízení k odpalování protilodních raket jemenských Húsíů malou speciální jednotku Task Force 99. Minulý týden její působení přiblížil Alexus Grynkewich, který je velitelem letectva v regionálním americkém Centrálním velitelství pro oblast Blízkého východu CENTCOM. Tato jednotka využívá rojů dronů různých typů.

Foto: Pavel Karban, Právo

Bezpilotní letoun MQ-9 Reaper

Článek

USA stále pokračují v preventivních úderech, při kterých 30. března zničily dva drony - jeden za letu nad Rudým mořem, druhý ještě na zemi před vypuštěním. Oznámilo to velitelství CENTCOM. Tyto údery umožňuje vrstvená strategie získávání zpravodajských, pozorovacích a průzkumných informací, uvedl Grynkewich na akci skupiny Defence Writers Group.

K určení cílů se používají satelitní záběry i snímky pořízené útočnými drony MQ-9 Reaper. Významnou měrou k vyhledání a ničení cílů přispívají nové schopnosti zvláštní jednotky Task Force 99, která má 98 dronů. Má jich 13 typů s doletem od 10 do 900 mil (16 až 1450 km), napsal server Defence One.

„Mají několik slibných technologií,“ přiblížil minulý týden ve středu velitel. „Obecně platí, že jsem jim dal úkol, aby přišli na způsob, jak zaplavit oblast dalšími zpravodajskými, pozorovacími a průzkumnými systémy, abychom mohli identifikovat hrozby pro námořní oblast rychleji, lépe, levněji než teď. Jsou tomu opravdu blízko,“ nastínil.

Izrael a Hamás se dohodly na základních bodech příměří

Blízký a Střední východ

Budoucnost vedení války?

Právě teď se podle něj před našima očima odehrává budoucnost válčení na Blízkém východě. V Jemenu s nasazením dvaceti třiceti dronů, menší roje se pak používají v Iráku a Sýrii.

Spojené státy však nejsou jediné, které se věnují této oblasti, upozornil. „Jistě by mohli mít schopnost vysílat takové roje Íránci, a byl by to roj, kde by nebyla jen bezpilotní letadla, ale pravděpodobně i střely s plochou dráhou letu. Když je (drony) spárujete ještě s balistickou střelou, teď máte problém ve více doménách – v atmosférické i mimo ni -, které se musejí řešit současně.“

Grynkewich chce změnit přístup a využít k překonání obrany protivníků dostupnou masu dronů místo jednotlivých drahých zařízení. Pentagon už spustil projekt Replicator, jehož cílem je rychle vyrábět levné drony v tisících kusech. „Replicator se snaží zjistit, která z řešení, jež máme, jsou cenově dostupná,“ poznamenal.

Task Force 99 se snaží kombinovat komerční drony s těmi, které si tým sám vyrábí, nebo si je upravovat v dílnách na základně Udajd v Bahrajnu. Jde především o drony Kestrel vyráběné technologií 3D tisku, které unesou náklad tří kilogramů a jejichž cena vychází na 2500 dolarů.

Skupina má jen 15 lidí, uvedl server Task and Purpose. Podle Grynkewiche je však přelomová: „Toto není inovační prvek ve smyslu centra pro inovace, to je operační úkolové uskupení hnané inovacemi.“ Grynkewich už dříve uvedl, že letectvo CENTCOMu využívá vyhodnocování získaných informací včetně snímků k trénování umělé inteligence.

Jednotka byla vytvořena v říjnu 2022 a prosinci téhož roku se pro ni hledali zájemci v letectvu, v zálohách letectva a v Národní gardě. K jednotce jsou přiraženi dva příslušníci letectva s pilotními zkušenosti, ale jádro tvoří mladí seržanti se zkušeností s digitálními techologiemi.

Podobné jednotky mají i pozemní síly a námořnictvo.

Američané zabránili útokům dronů v Rudém moři

Blízký a Střední východ

KOMENTÁŘ: Svět na Húsíe nestačí – Alex Švamberk

Komentáře

Reklama

Výběr článků

Načítám