Hlavní obsah

Íránská agentura oznámila, že země překročila limit na množství obohaceného uranu

– Teherán

Nejmenovaní íránští představitelé v pondělí oznámili, že země překročila limit zásob obohaceného uranu, který stanoví mezinárodní dohoda o jaderném programu z roku 2015. Uvedla to agentura Fars. V příštím týdnu podle ní země překročí i další limity.

Foto: Abdullah Dhiaa Al-deen, Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání

Článek

Zásoby uranu obohaceného na 3,67 procenta překročily povolených 300 kg, uvedla agentura Fars s odvoláním na nejmenovaného představitele. Překročení limitu podle Fars potvrdili také inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Ta však zprávu tiskové agentury nekomentovala. Pokud je pravdivá, znamenalo by to první porušení jaderné dohody ze strany Íránu. Fars má blízko ke konzervativním kruhům.

V příštím týdnu se země připravuje překročit i další omezení, protože zbylí signatáři poté, co USA odstoupily od smlouvy, nebyli schopni garantovat slíbené ekonomické výhody, dodala další agentura Tasmin.

Další limity mají být překračovány od neděle 7. července, kdy vyprší šedesátidenní limit, který dal Teherán zbylým signatářům smlouvy (Francii, Británii, Německu, Rusku a Číně), aby garantovali její plnění, nebylo však uvedeno, jaké. Mohlo by jít i o limit, jak moc může být uran obohacen.

Foto: Profimedia.cz

Íránská jaderná elektrárna v Bušéhru na archivním snímku.

Mluvčí íránské organizace pro atomovou energii Behrúz Kamálvandí v červnu řekl, že se Írán přestane při obohacování řídit dohodou a „zvýší úroveň obohacování podle potřeby” nad úroveň 3,67 procenta. Írán podle něj potřebuje uran obohacený na pět procent pro jadernou elektrárnu v Búšehru a na 20 procent pro výzkumný reaktor. [celá zpráva]

Státní tisková agentura IRNA ale nic o překročení limitu zásob neuvedla a naznačila, že neidentifikovaní „představitelé ministerstva zahraničí“ nejsou legitimním zdrojem informací.

Íránský vyslanec v OSN Madžíd Tacht Ravančí uvedl, že pokud se „nic nestane během příštích deseti dnů, Írán by mohl zahájit druhou fázi zvětšování zásob obohaceného uranu“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám