Hlavní obsah

VIDEO: Ostatky, které se našly ve vraku Fossetova letadla, jsou lidské

Novinky, aš, National Geographic, Mercury News

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MAMMOTH LAKES
Aktualizováno

Asi pěticentimetrový úlomek kosti, který se nalezl v troskách letadla dobrodruha Steva Fossetta, je lidský. Uvedl to ředitel Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě. Podle něj je kost dost velká, aby se dala použít pro test DNA. V pátek bude dále pokračovat prohledávání vraku Fossettovy jednomotorové Bellanky Super Decathlon.

Článek

„Našli jsme lidské ostatky, ale jsou velmi malé. Vzhledem době, jakou dobu tam vrak ležel, není nijak překvapivé, že jich není moc,“ uvedl ředitel úřadu Mark Rosenker.

O nálezu informoval i šerif John Anderson, ale ten si nebyl jist, zda jde o lidské ostatky, i když to nevyloučil. Uvedl, že úlomek kosti byl poslán ústavu soudního lékařství.

Mluvčí úřadu pro bezpečnost v dopravě ale potvrdil vyjádření ředitele. „Trváme na tom. Je to lidský ostatek,“ řekl Terry Williams, aniž by však uvedl, jak dospěl úřad k tomuto závěru.

V horách Sierra Nevady v oblasti Mamutích jezer žije řada masožravců včetně medvědů, před nimiž jsou varováni návštěvníci oblasti, a pum, ale také mnoho druhů hlodavců.

Pátraní probíhá v obtížném terénufoto: ČTK/AP

Pátraní pokračuje

V pátek bude místo nehody dále prohledáváno. Národní garda vyšle do oblasti vojáky. Plánuje vytvořit vzdušný most. Místo nehody leží ve výší skoro 3000 metrů, a tak budou vojáky i vyšetřovatele do oblasti mamutích jezer přepravovat vrtulníky UH-60 Blackhawk patřící Národní gardě.

Fossettův stroj byl nalezen ve středu v oblasti, ve které se dříve nehledalo pro její velkou vzdálenost od letiště, z něhož 3. září 2007 Fossett odstartoval. Pátrání bylo zahájeno poté, co turisté v okolí Mamutích jezer našli tři průkazy s Fossettovým jménem a svetr.

Stroj by zcela zničen, jeho trosky byly rozptýlené na velké ploše o délce 130 metrů a šíři padesáti metrů.

Podle Rosenkera potrvá měsíce, než se povede porozumět tomu, co se stalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám