Hlavní obsah

Salvador má vězeňské město pro 40 tisíc nejhorších zločinců, utéct prý nelze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Salvadoru v úterý otevřeli supermoderní nejpřísněji střežené vězení pro 40 tisíc nejnebezpečnějších gangsterů. Stavba obřího „Střediska pro zvládání terorismu“ trvala sedm měsíců a má ulevit přeplněným salvadorským káznicím. Záběry ze zbrusu nového vězení ještě před nastěhováním vězňů zveřejnila agentura Reuters.

V Salvadoru otevřeli vězení pro 40 tisíc trestanců.Video: Reuters

 
Článek

Utéct z nového vězeňského komplexu ve městě Tecoluca je podle architektů takřka nemožné. Trestance bude od svobody dělit sedm bezpečnostních „prstenců“, tedy bariér. Tu první tvoří už samotné cely, které jsou vyztuženy ocelí.

Další bariéry tvoří několik obvodových zdí, hlídkových zón, elektrického oplocení a 19 strážních věží.

Pokud jde o vězně, tak ti kromě většího „bezpečí“ mají pocítit zejména absenci zakázaného zboží a služeb, jako jsou drogy, prostitutky, mobily, televize, počítače nebo alkohol, slibuje Salvador. Namísto zábavy a vyřizovaní účtů mají vězni pracovat.

Potížisté budou navíc trestáni tím, že se nedostanou na denní světlo, upozornil web britské stanice Sky News.

V Salvadoru otevřeli vězení pro 40 tisíc trestanců – video snapshot.

Budou vyšívat a ořezávat

Podle informací agentury Reuters bude 40 tisíc vězňů rozděleno do 236 bloků. Součástí komplexu jsou i pracovní prostory. Odsouzení mají pracovat v textilní výrobě, stavět nábytek a provádět další činnosti.

Osobně zkontrolovat to na inspekci při příležitosti otevření věznice přišel i prezident Salvadoru Nayib Bukele.

Od března 2022, kdy Salvador vyhlásil kvůli násilí gangů výjimečný stav, policie a armáda zatkla více než 62 tisíc podezřelých členů gangu a jejich kompliců.

„Salvadoru se podařilo dostat z nejnebezpečnější země na světě do nejbezpečnější země v Americe,“ napsal prezident na Twitteru. Reuters k tomu poznamenala, že je třeba takové tvrzení brát s patřičnou rezervou.

Salvadorský prezident poslal na předměstí hlavního města vojáky. Mají zatočit s místními gangy

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám