Hlavní obsah

Zdravější obědy ve školních jídelnách budou povinně až od září 2026

3:20
3:20

Poslechněte si tento článek

Povinnost školních kuchyní vařit a vybírat suroviny podle nových pravidel se o rok odkládá. Aktualizovanou vyhláškou se jídelny začnou povinně řídit až od školního roku 2026/2027. Původně měly nabídku jídel proměnit už letos v září. Rok navíc má kuchyním pomoci s přípravou na změnu.

Foto: Novinky

Zdravé stravování podle nové vyhlášky už úspěšně otestovali v MŠ Parléřova. Na fotce je vedoucí kuchařka Ilona Tylichová.

Článek

„Školní jídelny dostanou díky posunu možnost se důsledně připravit na nový spotřební koš – zkoušením nových receptur, správnou implementací spotřebního koše, vzděláváním zaměstnanců školních jídelen,“ uvedla mluvčí ministerstva školství Veronika Lucká Loosová.

Nová vyhláška reviduje třicet let starý tzv. spotřební koš, podle kterého se kuchyně musí řídit při přípravě jídel pro školáky. Nově mají zejména častěji vařit z čerstvých surovin, a tím omezit cukry a nadbytečnou sůl z dehydrovaných polotovarů. Do jídelníčků přidají suroviny, které dříve nebyly běžné či dostupné, jako například quinoa či mořské ryby.

Kritika se na záměr snášela zejména kvůli tomu, že v nabídce ubude počet masitých pokrmů. Do vyhlášky se před časem opřel třeba šéf ANO Andrej Babiš, který se nechal slyšet, že děti budou dostávat zejména vegetariánská jídla a že maso budou mít jen dvakrát týdně. Vyhláška přitom o ničem takovém nemluví, naopak navyšuje porce masa v samotném jídle – do výpočtu se už nebudou zahrnovat nejedlé části jako například kosti.

Další obavy plynou z možného navýšení cen obědů nebo většího počtu zbytků.

Některé školní jídelny změny vítají a podle Lucké Loosové jsou připravené podle nového spotřebního koše vařit od letošního září. „Ostatní školní jídelny by měly mít povinnost vařit podle nového spotřebního koše od příštího školního roku,“ dodala.

„Jde o přechodné období, které je výhodou pro školy, prostorem pro postupnou, celoroční adaptaci,“ uvedla Štěpánka Čechová, mluvčí Státního zdravotního ústavu (SZÚ), který novou vyhlášku připravoval.

„Během tohoto období bude probíhat intenzivní metodická práce ze strany dozorových orgánů, které budou jídelnám asistovat s přechodem,“ dodala.

Začněte dříve, vyzývá SZÚ

SZÚ jídelnám důrazně doporučuje začít vařit podle nové metodiky dříve než v září 2026, aby měly přechod pozvolný a stihly se na změny adaptovat. „Protože od 2026 již dozorové orgány budou postupovat podle nových pravidel,“ dodala.

Spotřební koš nyní stanovuje pro různé věkové skupiny v gramech průměrnou měsíční spotřebu na strávníka a den pro maso, ryby, mléko, mléčné výrobky, volné tuky, volné cukry, zeleninu, ovoce, brambory a luštěniny. Návrh počítá s tím, že se ovoce a zelenina sloučí do jedné kategorie, stejně tak mléko a mléčné výrobky. Zároveň by měla přibýt kategorie celozrnné obiloviny a pseudoobiloviny, jako jsou amarant, pohanka nebo quinoa.

Nová vyhláška počítá i se strávníky, kteří mají specifické stravovací návyky. Jedná se například o vegetariánskou či veganskou stravu. Novela také zavádí podávání ovoce či zeleniny s každým jídlem, přičemž zelenina by měla posílit až na dvě třetiny.

Ministerstvo zdravotnictví připravilo ve spolupráci s ministerstvem školství a Státním zdravotním ústavem pro školní jídelny podporu, která nyní zahrnuje webináře, metodiky a další vzdělávací aktivity.

Novela také myslí na dvouleté děti, které mohou chodit do mateřské školy, ale dosud nebyly ve vyhlášce zohledněny, a nastavuje finanční limity pro tuto věkovou kategorii.

Výběr článků

Načítám