Hlavní obsah

Miliardář Branson jednomístnou ponorkou prozkoumá nejhlubší místa oceánů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský miliardář a dobrodruh Richard Branson představil jednomístnou ponorku, která by měla během dvou let prozkoumat nejhlubší místa všech světových oceánů. Ještě letos s ní sestoupí Bransonův společník Chris Welsh na dno Mariánského příkopu, nejhlubšího místa na Zemi.

Článek

Branson sám bude v ponorce při druhé plavbě. Jména výzkumníků pro další tři ponory zatím miliardář neuvedl.

Ponorka připomínající svým vzhledem stíhačku je dlouhá 5,5 metru a byla vyrobena z uhlíkových vláken a z titanu. Podle Bransona plavidlo vydrží tlak vody v hloubce 11 000 metrů, což odpovídá nejhlubšímu mořskému příkopu.

Extrémní podmínky ponorka vyzkouší už při své první plavbě, kdy klesne na dno Mariánského příkopu v Tichém oceánu, tedy do hloubky 10 972 metrů. Pokud mise vyjde, bude Bransonovo plavidlo teprve druhou expedicí s lidskou posádkou, která dosáhne na nejhlubší místo světa. První byl v roce 1960 batyskaf Trieste s Jacquesem Piccardem a Donem Walshem.

Chris Welsh, který bude řídit ponorku v Mariánském příkopu, upozornil, že mise bude nebezpečná. Komunikace s doprovodným plavidlem na hladině bude obtížná a v případě, že něco selže, nebude možné posádku ponorky zachránit.

Druhou výpravou Bransonovy ponorky by mělo být dosažení dna Portorického příkopu v Atlantském oceánu. Do hloubky více než 8500 metrů by se měl ponořit sám Branson.

Dalšími cíli budou Jihosandwichský příkop u Antarktidy, který je hluboký téměř 8500 metrů, zlomové pásmo Diamantina v Indickém oceánu, kde hloubka klesá k 8000 metrů, a dno Grónského moře v hloubce přes 5000 metrů.

Branson zvažuje, že po vykonání všech expedic nechá vyrobit další ponorku, tentokrát vícemístnou. S tou by chtěl nabízet hlubokomořské výpravy turistům.

Podmořské expedice ale nejsou jediným projektem, na nějž se šedesátiletý Branson soustředí. Založil organizaci Virgin Galactic, která už vyslala experimentální loď do vesmíru, a nyní připravuje ke startu kosmickou loď SpaceShipTwo, jež by měla vozit turisty na suborbitální dráhu a umožnit jim prožít stav beztíže. Plavidlo by první "vesmírný skok", podobný letům prvních amerických astronautů, mělo absolvovat nejpozději příští rok a jedním z prvních turistů bude i Branson.

Britský miliardář vytvořil obchodní impérium, které čítá desítky firem. Proslul však také jako dobrodruh. V motorovém člunu zdolal Atlantik, oceán pokořil i v horkovzdušném balonu. V balonu se neúspěšně pokusil i o oblet zeměkoule.

Reklama

Výběr článků

Načítám