Hlavní obsah

Komora právní odpovědnosti chce podporovat společensky zodpovědné firmy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V závěru loňského roku zahájila svou činnost Komora právní odpovědnosti (KPO), sloužící jako široká platforma k podpoře myšlenky společensky odpovědných firem. Klade si za cíl zlepšení právního povědomí ve společnosti a dodržování a respektování platných právních předpisů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

KPO má podporu také od Ladislava Špačka.

Článek

„Komora rovněž vznikla kvůli nedostatku ucelených informací o aktuálních právních, etických a souvisejících otázkách, a v neposlední řadě z potřeby hlubšího pojetí problematiky vhodného chování a společenské zodpovědnosti v ČR. Cílem komory je primárně upozorňovat na problémy a témata ze specifických oblastí a z pozice různých subjektů. Ať už se jedná o zaměstnavatele, podnikatele, či soutěžitele,“ vysvětluje ředitelka a zakladatelka KPO Alice Kubíčková.

KPO se zaměřuje i na kultivaci podnikatelského prostředí z pohledu etiky, etikety a zásad rovných podmínek a férového podnikání.

Komora právní odpovědnosti působí zejména v oblasti pracovního práva, ochrany osobních a firemních údajů, dále v korporátní problematice, hospodářské soutěži či oblasti trestního práva.

Zaměřuje se také na kultivaci podnikatelského prostředí z pohledu etiky, etikety a zásad rovných podmínek a férového podnikání.

Rozdělení činností KPO do čtyř pilířů:
Analytická činnostAnalyzuje aktuální problémy týkající se podnikatelských i nepodnikatelských subjektů.
Iniciace řešení problémůNa základě analýzy vyhodnocuje problémy a navrhuje alternativy řešení s přihlédnutím ke specifiku daného oboru.
Edukační, vzdělávací a osvětová činnostPořádá pravidelná školení, školicí programy, semináře, kulaté stoly, diskusní panely a networkingová setkání jak pro podnikatele, tak pro širokou veřejnost, které mají pomoci zorientovat se ve složité problematice různých oblastí práva, etiky a etikety.
KonzultaceKomora konzultuje aktuální témata ovlivňující činnost právně odpovědných subjektů s veřejnoprávními institucemi.

Rizika spojená s trestní odpovědností

V současné době představitelé KPO spolupracují na několika projektech, kupříkladu na právním školení pro lékaře ve spolupráci s Českou stomatologickou komorou, na projektu ministerstva práce „22 % k rovnosti“, který se zabývá eliminací nerovného přístupu v odměňování žen a mužů, a na projektu školení InCompliance zaměstnanců společností v souvislosti s riziky spojenými s trestní odpovědností právnických osob.

Komoru podporují osobnosti jako senátor Libor Michálek, popularizátor společenské etikety Ladislav Špaček, nejúspěšnější Čech v Sillicon Valley a zakladatel GoodData Roman Staněk a globální stratég Jan Mühlfeit.

Reklama

Související články

Firmy musí investovat do vzdělání

Nová studie nadnárodní společnosti Accenture Strategy, která byla zveřejněna u příležitosti Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu, upozorňuje, že...

Firmám chybí schopní šéfové

České firmy mají stále větší problémy při obsazování vedoucích pozic. Podle údajů společnosti Profesia převyšuje nabídka pozic vyššího i středního managementu...

Výběr článků

Načítám