Hlavní obsah

Ztvárnil vraha i velitele věznice, sklidil potlesk se šansony a teď vyhlíží Vánoce na rodné Moravě

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Také Jiří Bartoň - především herec, ale i persona s mnoha „vedlejšími“ záběry - se těší na Vánoce v kruhu blízkých lidí. A jeho plány na rok 2018? Návrat do divácky oblíbené divadelní inscenace Pan Kaplan má třídu rád, CD s původními šansony nebo koncert s filmovými melodiemi.

Foto: Aleš Otýpka

Herec Jiří Bartoň.

Článek

Vánoce jsou za dveřmi. Jak se na svátky připravujete a kde je budete trávit – v Praze, kde žijete, nebo na Moravě, odkud pocházíte?

Na svátky „klidu a míru“ pojedu za rodinou a přáteli na Moravu – neviděl jsem je všechny několik měsíců a obdobím na konci roku nastává takový krásně příhodný čas opět s nimi pobýt.

Na jaký dárek, který jste našel pod stromečkem, rád vzpomínáte – který byl ten nejkrásnější?

Co se týče dárků, nezapomenu na Vánoce roku 1990, kdy jsem dostal coby dospívající kluk pod stromek životopisnou knihu Adiny Mandlové „Dneska už se tomu směju“. Tehdy se mi během jejího čtení začal převracet vnitřní svět o dost podstatný počet procent (úsměv). Ovšem co podstatného si uvědomuju, tak jsem byl na Vánoce pokaždé vděčný nejen za dárky, ale nejvíce snad za radostnou a vzájemně vnímavou a vstřícnou atmosféru, pokud taková vznikla.

Vraťme se k herectví. Co vás osobně v této oblasti v právě končícím roce nejvíc potěšilo?

Velmi mě potěšila zejména role blazeovaného vraha v krimi seriálu Specialisté. Co se týká divadla, velmi mě těší, že se po novém roce bude vracet k reprízování inscenace Pan Kaplan má třídu rád, ve které si po delší době několikrát zahraju právě na Moravě. Pokud budete mít příležitost, určitě se přijeďte do Brna a do Vyškova podívat. Z vlastní zkušenosti mohu důvěrně prozradit, že se zatím diváci na každém představení dobře bavili a jedna paní se dokonce smála tak, že jí, jak mi pak v zákulisí prozradila, málem vypadla zubní protéza.

Prozradíte něco o současné spolupráci s režisérem Jiřím Svobodou – jakou roli vám svěřil?

Pan Svoboda mi ve filmu Rašín svěřil menší roli velitele věznice, který cestou do tábora inzultuje zatčeného hlavního hrdinu. Měl jsem mít původně více natáčecích dní, leč ve štábu se pak usnesli, že další scény by pouze duplikovaly význam těch, které už byly natočeny, a proto došlo k jejich vyškrtnutí. Trochu mě to mrzelo, protože byly opravdu pěkně a sugestivně napsány.

Vedle hraní vystupujete v roli moderátora a také zpíváte. Úspěch slavíte se šansony. Čím vás oslovila zrovna tato hudební forma?

Šanson mě kromě jiného přitahuje tím, že si ke každé písni v tomto žánru musíte najít svůj osobní vztah. Žánr šansonu má hodně společného s herectvím, se sdělením příběhu, s prožitkem, proto je mi blízký. 

Máte se šansony další plány i v příštím roce?   

Mám a moc za to osudu děkuju. Plánuju koncert melodií ze známých i méně známých filmů a snad by se mělo uskutečnit i zájezdové představení, konané v tomto duchu. Mělo by vzniknout také CD s úplně původními šansony. Držte nám palce. A já vám všem upřímně přeju krásný čas vánoční, kdy se skutečně zastavíte v čase a dopřejete si vnímat nastalou sváteční chvíli…

Jiří Bartoň - více informací: https://www.csfd.cz/tvurce/64582-jiri-barton/  

Reklama

Výběr článků

Načítám