Hlavní obsah

Ve Frýdku-Místku někdo poničil stromy

Novinky, Jana Matějíková

Sady Bedřicha Smetany v Místku se v minulých dnech staly terčem vandalů. Tentokrát nesoustředili svou zlost na lavičky ani odpadkové koše, ale na mladé nově vysazené stromy poblíž dětského hřiště a u altánu.

Foto: magistrát FM

Zlomený strom

Článek

Dub a okrasnou třešeň zlomili těsně pod korunou. Věc byla předána k řešení Policii ČR.

„Stromy jsou poničené natolik, že je nelze zachránit. Musíme je odstranit, na jejich místo vysadit nové a doufat, že se již terčem vandalů nestanou. Vypěstování stromů vhodných k výsadbě do parku trvá průměrně sedm let a dalších několik let trvá, než se stromy na novém stanovišti ujmou a začnou růst.

Každým rokem ve městě vysazujeme stromy nové a snažíme se dělat vše pro to, aby rostly a plnily svou funkci. Pak ale přijde někdo a mladý nově vysazený strom zlomí jako sirku těsně pod jeho rozvíjející se korunou. Ten někdo tak dává najevo, jak pohrdá námi všemi, protože stromy slouží celé společnosti, a pohrdá i přírodou, která je součástí i jeho života. Tohle není v pořádku,“ posteskl si primátor Michal Pobucký s tím, že stromy jsou pro náš život důležité, produkují kyslík, pohlcují hluk i prašnost a v létě poskytují stín a ochlazují okolí.

Škoda byla vyčíslena na zhruba deset tisíc korun, ovšem škoda z morálního hlediska je mnohem vyšší.

Reklama

Výběr článků

Načítám