Hlavní obsah

V pátek ve Zlíně nechoďte spát brzy, přijďte radši do muzea

Novinky, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerijní a muzejní noc se blíží – již v pátek 8. června nemá cenu chodit brzy spát ani pro dospělé ani pro děti. Do akce se ve Zlíně kromě Krajské galerie výtvarného umění a dalších institucí zapojilo i Zlínské muzeum připravilo pro tuto příležitost pestrý program pro celou rodinu.

Foto: Archív MJVM

V rámci výstavy na zlínském zámku je možné osobně vyzkoušet divadelní kostýmy

Článek

Ve všech prostorách, které má pod svou správou Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, čeká na příchozí celá řada akcí.

Pohádkový zámek Zlín 

Při bloudění nočním zlínským zámkem se příchozí mohou zastavit v hlavním sále, který zdobí výstava Jak to bylo pohádko? aneb Zlínské divadlo dětem. Zde v pátek večer poběží video se záznamem divadelního představení O pejskovi a kočičce. "V obývacím pokoji expozice baťovského bydlení budou pohádkové postavy předčítat své oblíbené příběhy. Pokud si návštěvníci přinesou vlastní pohádkovou knížku, tak se může předčítat třeba právě ta jejich,“ pozvala historička Hana Kuslová.

V Pamětní síni Františka Bartoše se bude opět líbit hlavně dětem. „Loutkářský kroužek Zlatá koruna žáků 9. ZŠ zde chystá pohádku Zvířátka a loupežníci z Bartošovy Kytice. Začátek představení je v 19, v 19.30, ve 20 a ve 20.30 hodin. „Od deváté hodiny až do půlnoci je pro návštěvníky připraveno pásmo čtených pohádek, říkadel a hádanek z pera národopisce Františka Bartoše,“ upozornila Jana Koštuříková z etnografického oddělení muzea.

„V malém výstavním sále, bude připravena výtvarná dílna, z níž si návštěvníci odnesou vlastnoručně vyrobenou masku. K tvoření budou připraveny nejrůznější materiály, například barevná peříčka, korálky, textilie, barevný papír a další,“ popsala muzejní lektorka Ivona Habartová.

Módní přehlídka v Obuvnickém muzeu 

„V expozici Obuvnického Program obohatí ukázka ševcovského řemesla a hlavně módní přehlídka dámských oděvů z éry 20. století – ta má začátek v 19.30 hodin,“ slíbila historička Miroslava Štýbrová s tím, že k vidění budou i výstavy Ach ty marnivé ženy!, Orientky ze Zlína i expozice obuvi.

Řemeslníci na hradě 

Na hradě v Malenovicích a v blízké Hájence čeká návštěvníky noční prohlídka hradu a ukázky rukodělných technik. „Komentované prohlídky hradu i expozice Dřevo, proti, sláma v Hájence jsou naplánovány vždy v každou celou hodinu – poslední je v 23 hodin,“ upozornil kastelán Luděk Bubeník.

Verše a prádlo v Luhačovicích

Soiré s Calmou připravilo na muzejní noc Muzeum luhačovického zálesí v Luhačovicích. „Od 18 do 22 hodin zveme všechny zájemce do luhačovického muzea na náladový večer při petrolejových lampách s hudbou, poesií a komorní přehlídkou historického spodního a nočního prádla,“ pozvala všechny etnografka Blanka Petráková.

Galerijní a muzejní noc je plánována od 19.00 do 24.00 hodin. Pro návštěvníky akce je doprava mezi jednotlivými institucemi historickým trolejbusem po trase linky č. 13 (Sportovní hala - Lesní čtvrť) v půlhodinových intervalech a historickým autobusem (například k Domu umění) každých 45 min zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám