Hlavní obsah

Testování dobrovolníků vstupuje do poslední fáze

Novinky, Josef Zajíc

Moravskoslezský kraj informuje, že testování dobrovolníků na přítomnost protilátek proti koronaviru jde do poslední fáze. V rámci krajského projektu už bylo pomocí rapid testů otestováno více než 4000 dobrovolníků. Od 19. do 21. května zbývá dotestovat zhruba 300 z chybějících kategorií.

Foto: Josef Zajíc

Krajské testování 19. května 2020 v Ostravě. Odběrové místo - administrace.

Článek

Zájemci o bezplatné testování se mohou hlásit stejně jako v předchozích kolech prostřednictvím webové aplikace - na www.msk.cz. K zapojení do projektu byli krajem vyzvány hlavně nejmladší kategorie od 15 do 24 let - a také senioři, zejména muži 55+.

Nejvíce chybí dobrovolníci z Novojičínska, Bruntálska, ale i z Ostravy. Každý zájemce, v jehož kategorii je ještě volná kapacita, vyplní krátký dotazník, následně mu bude přiděleno identifikační číslo, kterým se na odběrovém místě prokáže. Bez tohoto čísla není rychlotest v rámci krajského programu možný.

V úterý 19. května se testovalo na Prokešově náměstí u Magistrátu města Ostravy. Od od 9 do 17 hodin testoval Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě.

Podle informací testujících bylo okolo 12. hodiny otestováno již 80 lidí - na datum 19. 5. bylo přihlášeno 160 zájemců, kteří splnili podmínky testování.

Ke stanu předem přihlášeni zájemci přistupovali podle hygienických nařízení v rozmezí dvou a více metrů v roušce. Byli registrováni a po kontrole obdrželi registrační číslo, které souhlasilo s registračním číslem objednávky. Pak se posunuli k odběru rychlotestu.

Z prstu jim byly odebrány dvě kapky krve a pipetou předány do rychlotestu. V něm se objevily červené čárky, které informovaly o tom, že test byl proveden.

Pro další dva dny dál platí, že si dobrovolník bude moci vybrat odběrové místo a čas, které mu pro odběr vyhovují. Výsledek rychlotestu sdělí, zda testovaný v minulosti prodělal nemoc covid-19. Dokáže také říct, zda nemoc ještě probíhá. Nedokáže odhalit první týden nemoci.

Pokud se ukáže přítomnost protilátek v krvi, musí se testovaný ještě podrobit PCR testu a počkat na jeho výsledek v karanténě.

Termíny: 

19. května - Ostrava: Magistrát města Ostravy, Prokešovo náměstí

20. května - Opava: Magistrát města Opavy, Krnovská 71d, vjezd z Vančurovy ulice

21. května - Nový Jičín: ulice Hoblíková - areál bývalého depa České pošty

Testování probíhá od 9 do 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám