Hlavní obsah

Techmania odhalí pravdu a fikci ve sci-fi

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravda, nebo autorova bujná fantazie? Tuhle otázku si klade každý čtenář sci-fi literatury či divák sci-fi filmů každou chvíli. Odpovědi nabídne nový letní cyklus zábavných přednášek v Techmania Science Center. Sci-fi prázdniny tu začínají v sobotu 2. července.

Foto: Techmania Science Center

Zábavné přednášky Sci-fi prázdniny jsou ve 3D Cinema v Techmanii na programu každou prázdninovou sobotu od 17:30 hodin.

Článek

„Vybrali jsme ikonická díla science-fiction, ale i věci, které nejspíš pravověrné fanoušky tohoto žánru trochu překvapí. Začneme třeba Julesem Vernem a jeho knihou Ze Země na Měsíc a dojde také na Neználka,” prozradil autor přednášek Lukáš Houška ze 3D Planetária.

Pro publikum vybral vždy zajímavé momenty a uvede je do kontextu s realitou. Nakolik autoři znali technické novinky své doby a nakolik popustili uzdu fantazii? Co z jejich představ je dnes už realitou a v čem se naopak mýlili? O tom všem bude řeč během zhruba půlhodinového programu. Prostor dostanou pochopitelně i otázky diváků.

Zvláštní místo bude v cyklu mít i jediný československý sci-fi film, letos do kin znovuuvedená Ikarie XB-1 režiséra Jindřicha Poláka.

„Bude jí věnována přednáška 23. července, kde se podíváme nejen na představy různých technických vymožeností v rovině teoretické, ale i na jejich ztvárnění na filmovém plátně. Na úterý 26. července, tedy na den přesně 53 let od její premiéry, jsme pak připravili promítání digitálně restaurované verze filmu. K němu chystáme i ochutnávky kosmické stravy nebo úvodní slovo filmového teoretika Jana Kastnera,” dodal Lukáš Houška.

Zábavné přednášky Sci-fi prázdniny jsou ve 3D Cinema v Techmanii na programu každou prázdninovou sobotu od 17:30 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám