Hlavní obsah

Slavné árie v podání sólistů Národního divadla opanují nádvoří zámku Dobříš

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Orchestr Státní opery a sólisté Národního divadla vystoupí na jedinečném open-air koncertu na nádvoří zámku Dobříš. V romantickém prostředí zazní 7. června slavné árie a dueta z oper a operet. Repertoár zahrne skladby od W. A. Mozarta, G. Verdiho, B. Smetany, F. Lehára či J. Strausse.

Foto: Archiv Národního divadla

Jednou z vystupujících bude sopranistka Národního divadla Marie Fajtová

Článek

Koncert pořádá Město Dobříš ve spolupráci se Správou zámku Dobříš a uměleckou agenturou CROCE. Podle dobříšského starosty Jaroslava Melši přišel s nápadem open-air vystoupení barytonista Vratislav Kříž a Slavomír Lener (manažer české hokejové reprezentace a občan Dobříše - pozn. red. ). Vedení města projednalo záměr také s majitelem zámku Ing. Jerome Colloredo-Mannsfeldem.

Vratislav Kříž vystoupí na koncertu společně se třemi dalšími sólisty Národního divadla – Marií Fajtovou (soprán), Yuki Šrejma Kinjovou (soprán) a Martinem Šrejmou (tenor) pod vedením dirigenta Františka Drse.  

„Lehčí múza“ se dostaví v druhé části

Podle jeho slov zazní na dobříšském koncertu známé operních árie, ve druhé polovině přijdou na řadu rovněž oblíbené melodie z „lehčí múzy“ – operety. „Diváci je určitě poznají a doufám, že si budou pobrukovat s námi,“ podotýká Kříž.

Repertoár je podle něj připraven tak, aby posluchačům navodil dobrou náladu a nabil je pozitivní energií. „Wagnera jsme vynechali, ač proti jeho hudbě nic nemám, ale přece jen Mozartovy melodie naladí diváky lépe. Zařadili jsme také známé árie a dueta z opery Verdiho, Dvořáka nebo Smetany,“ informoval zpěvák.

První koncert pod širým nebem

Město Dobříš se na pořádání vystoupení a koncertů na zámku podílí pravidelně několikrát do roka, vůbec poprvé se ale organizátoři rozhodli pro realizaci venkovního programu.

„Podobné akce pod širým nebem se konají na památkách v celé republice. Přišlo nám líto, že něco podobného není taky u nás,“ vysvětlil starosta města Dobříš Jaroslav Melša.

K realizaci koncertu bylo zapotřebí ošetřit trávník na nádvoří a vybrat vyhovující umístění pro pódium. „Nakonec se nám jako nejideálnější jevil prostor v dolní části nádvoří před vstupem do foyeru zámku,“ řekl Melša.  

Diváci dostanou pláštěnky, umělci budou pod střechou

Rizikem venkovního koncertu zůstává jen nevyzpytatelné počasí. Diváci si proto při vstupu mohou zakoupit pláštěnku za 20 Kč, sólisté a orchestr budou schováni pod zastřešeným pódiem.

„Při opravdu velké průtrži mračen se koncert neuskuteční. V tomto případě se koncert řídí pokyny pořadatele, které jsou zveřejněny na webových stránkách,“ sdělil Melša.

Obavy z nepřízně počasí nemá Vratislav Kříž, který za svá mnohaletá venkovní vystoupení nemusel dosud žádné zrušit. „Například v opeře jindřichohradeckého zámku vystupujeme pravidelně před deset let. Za tu dobu jsme zažili i deštivé večery, diváci ale pokaždé vyndali pláštěnky a hrálo se dál. I s deštěm měly operní večery neopakovatelnou atmosféru,“ dodává Kříž.

Koncert na nádvoří zámku Dobříš začne ve 20 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám