Hlavní obsah

Se zesnulým Lubomírem Kostelkou se rozloučí v obci, kde prožil poslední roky života

Novinky, René Kekely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lubomír Kostelka prožil poslední roky svého života v Kamberku na rozhraní Středočeského a Jihočeského kraje. S hercem, který zemřel 28. listopadu ve věku 91 let v pražském Motole, se rodina, přátelé i místní rozloučí tuto sobotu právě v obci, kde před třiceti lety koupil tehdy zdevastovaný statek.

Foto: archiv České televize

Lubomír Kostelka se dožil 91 let.

Článek

Herec Lubomír Kostelka má na svém uměleckém kontě desítky filmových, televizních i divadelních rolí. Řadu let působil i jako Děda Lubin v Kouzelné školce České televize. Zahrál si i v řadě pohádek, včetně dvojdílného filmu Kačenka a strašidla. Poslední roky života prožil v milovaném Kamberku, v malém statku, který kdysi koupil za pár tisícovek.

„Tehdy jsem to koupil za osm tisíc korun. Bylo to v hrozném stavu. Nebál jsem se toho ale, protože můj bratr byl stavař. Pomalu jsme to tu spolu dávali dohromady, až do chvíle, kdy však na svatbě své dcery náhle zemřel," prozradil herec, který dal chalupu postupem let krásně dopořádku, a ač rodilý Moravák, doma se cítil hlavně tady. Také díky řadě místních, mezi nimiž si našel přátele, a kteří mu, když bylo potřeba, pomáhali.

Pokud byl Lubomír Kostelka na něco hrdý, tak hlavně na svého syna Martina, který je světově uznávaným dětským kardiochirurgem a působí především v Německu. Toho vychovával sám, protože žena, synova matka se s ním rozešla. O otce se ale syn Martin se svou rodinou stále aktivně zajímal a staral. „To víte, je tam ten věk, takže ten stav tomu odpovídá. Jinak je ale tatínek soběstačný," prozradil ještě nedávno na otázku, jak se jeho tatínek má. 

„Ještě tři týdny před kolapsem hospodařil na chalupě v Kamberku, pak přišla srdeční příhoda a vlivem věku a všeho začaly selhávat životně důležité orgány. Prognóza není vůbec příznivá a je bohužel nezvratná," sdělil krátce před tím, než jeho slavný otec odešel na věky, a naznačoval tak, že se blíží otcův konec.

Herec, který si zahrál i v porevoluční komedii Heleny a Jiřího Růžičkových Trhala fialky dynamitem, kde ztvárnil pracovníka pohřební služby a jehož poslední filmovou rolí byl jeden z "dědků" v Troškových Babovřeskách, vyrůstal v Lulči na Vyškovsku na Moravě. Zde má pohřbené jak rodiče, tak svého bratra.

Přestože se pohřeb uskuteční tuto sobotu odpoledne v kostele sv. Martina právě ve středočeském Kamberku, jeho ostatky pak spočinou v rodinné hrobce na hřbitově v Lulči tak, jak si to přál. Zajímavostí bezesporu je, že v obou obcích, které herec považoval za svůj domov, jsou kostely zasvěcené sv. Martinovi a také jeho syn se jmenuje Martin...

Česká televize v posledních dnech odvysílala již několik inscenací a pořadů věnovaných Lubomíru Kostelkovi. Mimo jiné také devět let starý dokument Neobyčejné životy, který mapoval hercův život, včetně let prožitých jak na Moravě, tak v Čechách.

Výběr článků

Načítám