Hlavní obsah

Pražští hudebníci v Německu zahrají spolu s 1200 kytaristy a mandolínisty z celého světa

Novinky, Iveta Pešatová

Ve čtvrtek 29. května se v německém Bruchsalu sejdou kytaristé a mandolínisté z Japonska, USA či západní Evropy na čtyřdenním festivalu Eurofestival Zupfmusik 2014. Jedinými zástupci za střední a východní Evropu budou kytaristé z PKKO – Pražského komorního kytarového orchestru.

Foto: Archiv PKKO

Vystoupení Pražského komorního kytarového orchestru.

Článek

Festival rozmanitosti a dokonalosti – tak je nazýván letošní ročník festivalu Eurofestivalu Zupfmusik 2014 ve městě Bruchsal na jihozápadě Německa. Jedná se o největší světový festival drnkacích nástrojů. Přítomno bude kolem 100 mezinárodních i národních orchestrů, souborů či sólistů a na programu je téměř 30 koncertů. Festival je jedinečný nejen svou velikostí, ale také špičkovou úrovní vystupujících.

Pražský komorní kytarový orchestr vystoupí v sobotu 31. května ve 14:00 a 19:30.

Toto kytarové uskupení vzniklo na přelomu tisíciletí a skládá se z dvou desítek mladých lidí. Pod vedením kapelníka a zakladatele orchestru Vladimíra Novotného PKKO nehraje jenom „klasiku“, jak asi většina lidí očekává od orchestru klasických kytar. Věnuje se ale i filmové hudbě a hudbě na pomezí swingu a pop-music. Uslyšet tak od nich můžeme skladby gospelové, taneční, rockové, ale třeba i ty klasické.

Mezi větší úspěchy orchestru patří 1. cena na Mezinárodním soutěžním festivalu Pražské struny (2005), stříbrné pásmo na Mezinárodním soutěžním festivalu Mozartova Praha (2007 a 2008), 2. místo na soutěži kytarových orchestrů v Omiši v Chorvatsku (2010) nebo nedávná účast na kytarovém festivalu ve Francii. V roce 2010 také nahráli svoje první CD.

Dalšími koncerty orchestru bude vystoupení v barokním refektáři Dominikánského kláštera v Jilské 7a na Praze 1 ve středu 25. června od 19:00 nebo koncert pro nemocné děti v pražském Motole o den později.

O Pražském komorním kytarovém orchestru a jeho vystoupeních se dozvíte více na stránkách www.pkko.cz, kde je možnost poslechnout ukázky jejich hudby a dozvědět se o aktuálních koncertech. Připojit se k nim můžete na facebookových stránkách https://www.facebook.com/pkkocz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám